Regeringen måste kämpa för vårt vatten

Debatt Artikeln publicerades

Replik i debatt om vattenkrisen, inlägg publicerat 5 mars.

Det är mycket glädjande att ledande företrädare för de fyra kommunerna Högsby, Mönsterås, Nybro och Uppvidinge i sin debattartikel lyfter fram alla de "många olika intressen [som] måste kunna samsas och ta hänsyn till varandra" i våra vattendrag. Det är också mycket tillfredsställande att man ser det hot mot våra vatten som vattenmyndigheterna utgör, när dessa vill riva ut dammar och kraftverk. Även en del länsstyrelser har en egen utrivningsagenda, länsstyrelsen i Kronoberg hör dit.

Tyvärr missar de fyra kommunpolitikerna den avgörande punkten i EU:s vattendirektiv, nämligen möjligheten att klassificera en vattenförekomst som kraftigt modifierad (KMV). Detta är den mekanism som vattendirektiv har just för att vi ska kunna avväga olika intressen mot varandra. Det är genom att inte använda KMV för mer än 658 av cirka 23 000 vattenförekomster som myndigheterna försöker riva ut så mycket som möjligt. Sverige har 3 procent KMV, många andra EU-länder har långt över 50 procent. Detta är vad författarna med rätta kallar trots mot den politiska viljan.

När man nu ifrågasätts från allt fler håll har myndigheterna börjat hänvisa till de undantags-möjligheter som finns. Men dessa är just undantag för de fall när man inte kan uppnå God Ekologisk Potential (eller God Ekologisk Status) utan att hota något av de många intressen som är förknippade med en vattenförekomst.

För att myndigheterna ska tvingas lägga om kursen kommer att krävas hårda nypor från regeringen. Det var också vad både energiminister Anders Ygeman (S) och Lars Hjälmered (M) talade om på ett seminarium 14 februari. Frågan är om de inser hur motsträviga många myndigheter är.

Slutligen hoppas vi att det som kommunerna för fram i sin artikel också ska börja märkas i de vattenråd med företrädare för olika intressenter som finns i våra vattendrag.

Magnus Edvinsson, ordförande Alsteråns Kraftverksförening.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.