Debatt: Politikerna sviker var tredje elev

Debatt Artikeln publicerades

Skolpolitik

”Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån var det år 2017 67,4 procent av eleverna folkbokförda i Kalmars kommun som tog examen inom tre år. Det innebär att över 30 procent av eleverna inte gjorde det. Siffrorna har sett liknande ut under flera år utan att politikerna gjort något åt saken.”

Nästan var tredje gymnasieelev i Kalmar lämnar sin utbildning utan fullständig examen. Dagens debattör kräver att Kalmar kommuns politiker slutar att blunda för problemet och gör något för att hjälpa de gymnasieelever som har problem med studierna.
Foto: Jenna Lindgren
Nästan var tredje gymnasieelev i Kalmar lämnar sin utbildning utan fullständig examen. Dagens debattör kräver att Kalmar kommuns politiker slutar att blunda för problemet och gör något för att hjälpa de gymnasieelever som har problem med studierna.

Kalmars politiker har inte råd att blunda när fler än var tredje gymnasieelev lämnar skolan utan en fullständig examen. Det är dags att synliggöra utbildningspolitikens största utmaning.

Studenten är för många en glädjens dag, förknippad med roliga minnen och siktet inställt på framtiden. Den krassa verkligheten är att 20 000 elever i Sverige kommer att gå ut gymnasiet med ofullständiga betyg i år. Det är en fjärdedel av landets gymnasieelever som på examensdagen lämnar skolan för en osäker framtid.

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån var det år 2017 67,4 procent av eleverna folkbokförda i Kalmars kommun som tog examen inom tre år. Det innebär att över 30 procent av eleverna inte gjorde det. Siffrorna har sett liknande ut under flera år utan att politikerna gjort något åt saken.

Den som lämnar gymnasiet utan fullständiga gymnasiebetyg hamnar lätt i utanförskap. Det är idag få arbetsgivare som anställer personer utan fullständig gymnasieexamen och för att studera vidare är det ett krav. I förlängningen skapar situationen problem inte bara för individen, utan för samhället i stort. Människor som saknar möjlighet att söka ett arbete tvingas leva på bidrag. Viktig arbetskraft går till spillo vilket bidrar till svårigheter med kompetensförsörjning inom en rad branscher. Samhällskostnaderna dubbleras när personer som tagit del av en treårig gymnasieutbildning senare blir tvungna att läsa upp sina betyg på komvux. Orsakerna till att ta tag i problemen är många.

” Skolorna stoltserar med de som klarat sig, men väljer att inte prata alls om de som inte gjort det.”
Matteus Lilja, ordförande för elevkåren vid Jenny Nyströmsskolan, Kalmar

Det är tydligt att dessa elever glömts bort redan innan de tagit studenten. Insatser saknas på skolorna för att fånga upp dem på vägen. Bristande studie- och yrkesvägledning i kombination med kursbetyg - där ett betyg under första året på gymnasiet är avgörande för ditt slutbetyg - står som bidragande faktorer. Drabbade som vi talat med nämner att det saknas information om vilka möjligheter som finns efter studenten för den som inte har fullständiga betyg. Skolorna stoltserar med de som klarat sig, men väljer att inte prata alls om de som inte gjort det.

I Kalmars kommun har andelen elever som tar gymnasieexamen inom tre år legat runt 67 procent sedan år 2014 enligt Statistiska Centralbyrån. De som inte klarar sig är för många för att ni ska kunna ignorera dem. Vi måste ge alla unga samma chans.

Det är inte individerna som har misslyckats - det är kommunens skolpolitik. Det är dags att sluta osynliggöra var tredje gymnasieelev. Vi har inte råd att svika dem. #slutbetygforalla

Matteus Lilja, ordförande för elevkåren vid Jenny Nyströmsskolan, Kalmar

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.