Politiker provar patetiskt plocka populistpoäng

Per-Ola T Nilsson ,

Att statligt, som önskats på denna sida, lösa våra Arlaanslutna mjölkbönders pris- o kostnadsdilemma genom förskott på lönen (EU-bidrag) och uppskov med statens fakturor (skatter o avgifter) är väl mer som att släcka brasan med bensin. Vilken ekonom som helst måste få rysningar av obehag om dylikt skulle översättas till övrig svensk företagsamhet, eller ens vår privata plånbok. Som bankföreträdare att då ställa sig positiv till krediter för dessa mjölkbönder måste bli ett dilemma.

Nu är det Putin som får Arlakollektivet att darra, i går var det en uppretad arabvärld över Mohammedteckningar. Omständigheter som Arla varken framkallat eller kan påverka annat än genom strategiska beslut om vilka marknader man vill verka på.

I dag har man verksamheter i ett flertal riskområden där den svenska Arlabonden måste vara med och dela på kostnaden när det går galet. Några riskmarknader man verkar på är Kuwait-Libanon-Nigeria-Oman-Saudiarabien-FörenadeArabemiraten-Bangladesh-Indonesien med flera.

Dessa marknader kan vara lugna och trygga så länge totalitära regimer styr, om de nu inte retas upp av nidteckningar, embargon eller annat de kan ta ut sin ilska på.

I Saudiarabien, där Arla har uppstallade mjölkkor, aldrig betande, kallar man sig Puck. Här planerar man att av sina vinster (vad är vinster?) plöja ner 70 (sjuttio) miljoner i färskosttillverkning (creamcheese). Saudiarabien är en marknad där man ökat sin försäljning med 17 procent.

Det kanske är dags för den svenske Arlabonden att ifrågasätta sitt Arla, till och med ta hem sina, i denna pyramid en gång ditlagda, grundstenar och bygga nytt. Flertalet mjölkbönder har funnit att egenförädling är ett sätt att räta upp ekonomin när kollektivet man byggt sviker. Det är inte alla förunnat att varken orka, ha kunskap om eller ekonomi till att investera i dylikt.

Som konsument är mina inköpsvanor det enda sätt jag kan stödja svenska mjölkproducenter med, så även du ty många droppar i kannan ger kanske ett helt spann?

Svensk mjölk är i kronvärde i dag billigare än den var i början av 1970-talet, trots det dricker vi färre glas per skalle och år?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.