Personangrepp för inte diskussionen framåt

Debatt Artikeln publicerades

Drogpolitik

Det är tydligt att Socialdemokraterna bedriver en smutskastningskampanj mot mig, i tidningar och sociala medier. I alla valkretsar i Sverige har uppropet Cannabiskrysset rekommenderat riksdagskandidater som vill se en mer human narkotikapolitik, däribland mig. Det ger ingen större uppmärksamhet; politiker i nästan alla partier i Norden diskuterar redan avkriminalisering eller legalisering av cannabis, inte minst tunga socialdemokrater i Danmark. I Norge har Socialdemokraterna redan beslutat att avkriminalisera, just för att så många människor dör i kriminaliseringens spår.

Men i Kalmar försöker ledande socialdemokrater istället lura i folk att jag vill droga barn, bara för att jag vid sidan av min kandidatur även har ett uppdrag i Kalmars barn- och ungdomsnämnd. Inget kunde vara mer osant! Jag förespråkar en drogpolitik som har minskat droganvändningen bland unga, inte ökat den.

Lyckligtvis är väljarna inte så lättlurade som (S) hoppats. Sedan smutskastningen började har jag blivit överöst med stöd på sociala medier och tackmail från nämndskollegor, läkare, småbarnsföräldrar, vänner och personer jag aldrig träffat. Många tackar för att jag tar upp en viktig fråga och argumenterar med fakta. Andra håller inte med i sak, men de beklagar drevet och uttalar sitt förtroende för mig som skolpolitiker.

Jag tar mitt arbete i nämnden på största allvar, och jag föregår med gott exempel för våra unga genom att varken röka, dricka eller snusa. Skolan har ett viktigt uppdrag att lära barn och unga om farorna med droger. Det betyder dock inte att en kriminalisering av en drog gör den mindre farlig, eller att det får fler ungdomar att avhålla sig från den.

Politik handlar om att våga förändra, inte att luta sig tillbaka. Jag respekterar att man kan ha olika åsikter i en svår fråga. Detta är ju min egen åsikt och inte Liberalernas. Men jag förstår inte hur man kan bara acceptera Sveriges skyhöga narkotikadödlighet. Hur man hellre ägnar sig åt pajkastning än att ens våga snegla på Portugal, vars avkriminalisering och sociala reformer fick ned den höga dödligheten med 85 % på bara något år och kraftigt minskade droganvändningen, inte minst bland ungdomar.

I Norge vågar Socialdemokraterna. I Kalmar har de stagnerat.

Björn Brändewall (L), riksdagskandidat.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.