Pension och arbetsliv hör ihop

Debatt Artikeln publicerades

Pensioner

”Pensionärsskatten och bostadstillägget gäller för dem som för närvarande tar ut sin pension, men vi vill även förbättra villkoren för dem som väljer att förlänga sin tid i arbetslivet helt eller delvis.”

Moderaterna är partiet för dem som arbetar, vill arbeta och har arbetat! Varför är det så? Jo, titta bara på historiken: tillsammans med de övriga allianspartierna sänkte vi skatten för pensionärer fem gånger! Men nu vill vi gå vidare och sänka skatten ytterligare för våra pensionärer. Dessutom vill vi höja bostadstillägget för denna grupp. I Mönsterås har vi förhållandevis låga hyror, men bostaden är alltid en stor utgiftspost och nybyggda bostäder är också dyrare än de i det äldre beståndet.

Pensionärsskatten och bostadstillägget gäller för dem som för närvarande tar ut sin pension, men vi vill även förbättra villkoren för dem som väljer att förlänga sin tid i arbetslivet helt eller delvis. Det är ju så att alla behövs och det finns en stor efterfrågan på erfarenhet och kompetens och vem har detta om inte våra seniorer? Då ska det även löna sig att arbeta lite längre om man vill och orkar.

Pensionärer som vill och orkar ska ha möjligheten att fortsätta arbeta under några år till. För att detta ska löna sig vill dagens debattör förändra och förnya skattereglerna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pensionärer som vill och orkar ska ha möjligheten att fortsätta arbeta under några år till. För att detta ska löna sig vill dagens debattör förändra och förnya skattereglerna.

Vårt förlag kan ge 1000 kronor extra i plånboken varje månad genom ett förstärkt grundavdrag för pensionärer och ett förstärkt jobbskatteavdrag. Vi vill också avskaffa straffskatten för att jobba efter 65 år som den nuvarande regeringen infört.

 Britt-Marie Domeij (M)
Britt-Marie Domeij (M)
”Ett långt arbetsliv ska ge en bra pension som ger kvalitet åt tiden efter arbetslivet men då måste man också arbeta ihop till sin pension.”
Britt-Marie Domeij (M)

Alla som kan arbeta ska också arbeta. Ett långt arbetsliv ska ge en bra pension som ger kvalitet åt tiden efter arbetslivet men då måste man också arbeta ihop till sin pension. I Sverige blir vi fler och fler äldre vilket ställer stora krav på pensionssystemet. Det är viktigt att man under hela arbetslivet planerar för sin tid som pensionär så att man inte blir överraskad den dagen man ser att inkomsten som pensionär är mycket mindre än den var när man arbetade. Vi får inte vara som haren som hade "hus i var buske"!

Men hur kan vi då få alla som kan arbeta i arbete? Det finns grupper i samhället som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden: våra nya svenskar, människor med dålig grundutbildning, funktionsnedsatta och så vidare. För dessa måste det finnas alternativa lösningar för alla vill ju i grunden försörja sig själva! Vi vill införa inträdesjobb och lärlingsanställningar, vid sidan av den gängse gymnasieutbildningen, för dem som behöver få in en fot på arbetsmarknaden. I Mönsterås ställer vi stora förhoppningar på vår arbetsmarknadsenhet att hjälpa människor att komma i arbete.

Vi vill också höja brytpunkten för statlig inkomstskatt så att det lönar sig bättre att anstränga sig lite extra. Detta behövs också för att arbeta in till pensioner och vårt välfärdssystem i övrigt!

Men: viktigast av allt är att man ska kunna leva på sin pension och som pensionär ska man inte behöva söka försörjningsstöd. Det är inte värdigt ett av världens rikaste länder att inte ta hand om sina äldre invånare!

Britt-Marie Domeij (M)