Debatt: Därför håller IVA i Oskarshamn öppet i sommar

Debatt Artikeln publicerades
Oskarshamns Sjukhus.
Foto: Per Hammenvik
Oskarshamns Sjukhus.

Oskarshamns sjukhus

Under veckans landstingsfullmäktige lämnar vi i majoriteten S, V och MP beskedet att ja, intensivvårdsavdelningen (IVA) på Oskarshamn sjukhus kommer i sommar att vara öppen.

Året om, 24 timmar om dygnet, ges kvalificerad intensivvård på länets tre sjukhus och så även i sommar. Samverkan sker alltid sjukhusen emellan med målet att patienten ska få vård utifrån behov där den bäst ges. IVA i Oskarshamn kommer vara öppet under hela sommaren.

Det startas även en permanent hjärtintensivvårdsavdelning med fyra platser. Det innebär en fördubbling av antalet vårdplatser för denna patientgrupp. Förra årets erfarenheter är det som lett fram till denna utökning. Den mest påtagliga konsekvensen av förra årets stängning av IVA i Oskarshamn var nämligen att ett antal patienter med hjärtinfarkt då fick skickas till sjukhusen i Kalmar och Västervik. Dessa patienter utgör den klart största patientgruppen som vårdas på IVA i Oskarshamn. Så efter ett planerat och strategiskt arbete under hösten kommer nu HIA-verksamheten etableras i anslutning till hjärtavdelningen i likhet med de andra sjukhusen i länet. I övrigt är IVA uppdraget i Oskarshamn oförändrat.

Arbetet med bemanning av länets tre intensivvårdsavdelningar inför sommaren 2018 startade redan under hösten 2017. Inriktningen har i första hand varit att arbeta med långsiktig rekrytering, men kontakter har även tagits med bemanningsbolag. Det har också skett en inventering av intresset att justera semesterperioder med befintlig personal. Vi är glada att kunna ge detta besked och även säga att vi har en fantastisk personal som gör detta möjligt.

Lena Segerberg (S), Yvonne Hageberg (S), Lena Granath (V)och Ingmarie Söderblom (MP).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.