Omvänd valturné kommer till Nybro

Debatt ,
Sven Wolter är skådespelare och medlem i Kommunisterna.
Foto:SÖREN ANDERSSON / TT
Sven Wolter är skådespelare och medlem i Kommunisterna.

Är ni ute på valturné, frågar journalisterna oss. Ja, en omvänd valturné. När övriga partier jagar efter människors röstsedlar är vi intresserade av människors röster.

Som kommunistiska demokrater menar vi att man inte får glömma ordet folk i folkstyre. Istället för dagens åskådardemokrati, där folket bara förväntas lägga sin röst en gång vart fjärde år, vill vi se en deltagardemokrati där folket höjer rösten varje dag.

I förra årets stora avtalsrörelse genomfördes inte en enda strejk. Avsaknaden av strejker har gett Svenskt Näringsliv råg i ryggen. De har lyckats få S-regeringen att planera för inskränkningar i strejkrätten. När arbetarna tystnar tar kapitalisterna sig ton. På arbetsplatserna sprider sig tystnad och otrygghet.

Istället för S-utredningen om att inskränka strejkrätten är vår valturné en del i en K-utredning om hur vi ska stärka strejkviljan. En politisk strejk vore den bästa boten mot känslan av maktlöshet. Människor ska inte vara passiva valkonsumenter, utan själva formulera politiken och aktivera sig för att förverkliga den.

Under vår omvända valturné ska vi besöka sjukhus, industrier, pappersbruk, hamnar, skolor och många andra arbetsplatser. Vi hoppas att få höra många nya röster.

En politisk strejk behövs också för att stoppa angreppet på pensionsåldern. Ett angrepp som bygger på falsk matematik. Pensionsåldern kan inte bestämmas av hur gamla vi blir, utan av hur stora värden vi tillsammans producerar. Sverige är idag dubbelt så rikt som 1976, när pensionsåldern sänktes till 65 år.

Med en politik som satsar på pensionärerna istället för miljardärerna kan vi både behålla pensionsåldern och höja pensionerna så att alla kan njuta av livet efter arbetslivet. En sådan politik är fullt möjlig. Men då behövs mer än din röstsedel, det krävs att du höjer rösten. Vi vill höra dig!

Sven Wollter, skådespelare och medlem i Kommunisterna.

Robert Mathiasson, ordförande för Kommunisterna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.