Öland förtjänar att vara en kommun

Debatt Artikeln publicerades

Slutreplik i debatt om folkomröstning på Öland, tidigare inlägg 16 och 25 april

Nej-sidans påstående att ja-sidan saknar fakta är bara ett simpelt försök att plocka billiga poänger och sänka ja-sidans trovärdighet. Det har inte skett några kommunsammanslagningar i Sverige sedan 1970-talet och därför finns inte heller jämförbara, svenska exempel. Men att detta skulle vara skälet till att inte bilda en Ölandskommun och hävda att det är ett politiskt experiment känns både fegt och visonslöst. Att dessutom påstå att folkomröstningen är illa förankrad när den har röstats fram av bägge kommuners fullmäktige, är bristande respekt mot den lokala demokrati men säger sig vilja värna.

I bedömningen att en Ölandskommun är framtidens bästa alternativ lutar sig ja-sidan mot de statliga, regionala och kommunala utredningar som både gjorts och pågår kring de små kommunernas framtida utmaningar. Exempelvis den parlamentariska utredning som nej-sidan omnämner men också Arbetsförmedlingen och Riksrevisionen. Detta är fakta och utredningar som nej-sidan helt tycks bortse från.

Nej-sidans enda fakta är att vi vet vad vi får om vi behåller två kommuner på Öland. Det håller bara i en oföränderlig värld. Nej-sidan förmår inte presentera några konkreta förslag på hur de stora utmaningar som Ölands två kommuner står inför ska lösas, med bland annat en åldrande befolkning, sämre skatteunderlag och ett företagsklimat i botten.

I vilka frågor ska vi samverka och vilka kommuner ska vi samarbeta med när våra två kommuner får allt svårare att upprätthålla den kommunala servicen och rättssäkerheten? Dessa frågor blir särskilt intressanta när nej-sidan i sin replik skriver att samverkan i Ölands kommunalförbund inte är särskilt välfungerande och hur detta vittnar om behovet av hängslen och livrem, inte vigselring.

Vi ölänningar behöver ett mer stabilt och långsiktigt förhållande som grundar sig på kärleken till hela Öland. Annars riskerar båda kommunerna bli singlar med korta, lösryckta förhållanden på den allt tuffare kommunala arenan. Därför röstar vi ja till en kommunsammanslagning den 26 maj.

Marcus Persson (C)

Emmy Ahlstedt (C)

Ulrik Brandén (M)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.