Annons

Öka tryggheten för bostadsköpare i Kalmar

Privatekonomi
Publicerad 13 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Marknaden för bostadsrätter växer snabbt men skyddet för konsumenten är svagt. Tre åtgärder som skulle öka tryggheten för bostadsköpare är att införa ett centralt bostadsrättsregister, göra det obligatoriskt att ange bostadsrättens totalpris och uppmuntra till tryggare räntebindningstider.

Under den senaste tiden har ett prisfall på bostadsmarknaden genererat en viss oro. Priserna har sjunkit med omkring fyra procent i Kalmar jämfört med 2017. En orsak till detta är de allt stramare kreditregleringarna. För att bostadsmarknaden långsiktigt ska kunna fungera bättre krävs en rad strukturreformer som gör att det dels kan byggas fler bostäder, dels att konsumenterna kan känna ökad trygghet. Bankföreningen föreslår därför tre åtgärder för en bättre och tryggare bostadsmarknad.

Annons

1. Centralt bostadsrättsregister

Felaktig notering av pantsättning kan leda till att en köpare förlorar sin bostadsrätt vid en exekutiv auktion på grund av att en tidigare innehavare som pantsatt lägenheten, inte betalat sina lån. Ett centralt register för bostadsrätter skulle förhindra detta och underlätta arbetet med att kontrollera ägarförhållanden, pantsättningar, eventuella förfogandeinskränkningar samt minska risken för bedrägerier.

2. Totalpris på bostadsrätter

De flesta bostadsrättsföreningar har skulder, vilket innebär att vid köp av en bostadsrättslägenhet tar köparen i praktiken över lägenhetens andel av föreningens lån. En ränteförändring kan således leda till högre räntekostnader för föreningen och höjda avgifter för hushållen. Om summan av priset för bostadsrätten och andelen av föreningens skuld anges i bostadsannonser, blir hushållen mer medvetna om bostadens faktiska kostnad, och bostadsrättsföreningens skuldsättning uppmuntras att sänkas.

3. Uppmuntra till tryggare räntebindningstider

Vid ansökan om bolån bedömer banken en låntagares kreditförmåga. Banken beräknar hur mycket hushållet har kvar efter skatt, fasta kostnader och räntekostnader vid ett betydligt högre ränteläge än det vid lånetillfället. Denna process begränsar ofta hur mycket bolånetagaren får låna, trots att låntagaren är beredd att teckna ett bolån med en lång räntebindningstid. Kreditregleringen, som är tänkt att dämpa riskerna med skuldsättning, kan paradoxalt nog leda till att fler bolånetagare väljer kortare och mer riskfyllda räntebindningstider. Om bankerna får möjlighet att anpassa räntan vid kreditbedömning utifrån bindningstid, skulle kreditgivningen bli mer rättvis för konsumenten och förespråka säkrare bolån.

När allt fler bor i bostadsrätt behöver konsumentskyddet moderniseras. Ett bostadsrättsregister, en öppen redovisning av bostadspriser inklusive föreningsskuld och en kreditprocess anpassad för ränterisken skulle därför öka skyddet för konsumenterna på bostadsmarknaden.

Hans Lindberg, vd Svenska Bankföreningen.

Annons
Annons
Annons
Annons