Ny klimatpolitik behövs i vardagen

Debatt Artikeln publicerades

Replik

på debattinlägg om klimatpolitik, publicerad 12 februari.

Tack Pierre Edström för viktigt bidrag till klimatpolitiken, som måste åtföljas av handfasta aktiviteter. Ja, att utnyttja väl utbyggd kollektivtrafik är en del men det behövs många fler åtgärder och Pierre Edström efterlyser fler idéer så att politikerna kan bli klimatsmarta och varför inte även vi andra.

Här är fem enkla åtgärder som puffar (”nudging”) oss i rätt riktning (”många bäckar små”):

# Stoppa tomgång på bilen (även tjänstebilar inom landstinget) när du väntar på att hämta upp någon.

# Drick/servera kranvatten (i föregångsstaten Kalifornien är detta regel liksom vid många svenska myndigheter. Varför inte Region Kalmar också?)

# Använd svängdörr (på länssjukhuset, Maxi med flera ställen) istället för ”funktionsdörren”, som är till för rullstol och barnvagn (för att minska kalldraget, som kräver onödig uppvärmning)

# Skydda mobil mot kyla, det vill säga förvara den nära kroppen när du är ute (så att urladdningen inte kräver så mycket laddningstid när du kommer in)

# Streama mindre. Världens datortrafik (inklusive produktion, laddning, nätverk, servrar) dra lika mycket energi som flygtrafiken.

Fler enkla klimatsmarta förslag efterlyses så att politikerna kan bidra i vardagen.

Lycka till!

Göran Petersson, läkare, professor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.