Annons

Nej, allt fler nyanlända får inte alls jobb

Integration
”Att kalla en plats i denna helt skattefinansierade åtgärd för att den nyanlände "fått jobb" är verkligen att slira på sanningen. I praktiken är extratjänster en arbetsmarknadsåtgärd, och de som finns i sådana brukas normalt räknas som arbetslösa i statistiken.”
Publicerad 28 november 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsförmedlingens redovisning av arbetslöshetsläget i Sverige är inte helt korrekt anser dagens två debattörer som anser att även de personer som är sysselsatta i någon form av  arbetsmarknadsåtgärder ska räknas som arbetslösa.
Arbetsförmedlingens redovisning av arbetslöshetsläget i Sverige är inte helt korrekt anser dagens två debattörer som anser att även de personer som är sysselsatta i någon form av arbetsmarknadsåtgärder ska räknas som arbetslösa.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dagsläget finns runt 60 000 personer i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, alltså åtgärden för att rusta nyanlända för den svenska arbetsmarknaden. Ungefär 3 000 personer lämnar etableringsuppdraget varje månad och Arbetsförmedlingen för statistik över hur personerna sedan går vidare - till utbildning, arbete eller arbetslöshet.

I ett pressmeddelande nyligen hävdade Arbetsförmedlingen att "Allt fler nyanlända får jobb". Hela 44 procent har enligt Arbetsförmedlingen gått vidare till ”utbildning eller jobb”, vilket är en betydande ökning jämfört med förra året.

Annons

När man granskar Arbetsförmedlingens egna siffror inser man att påståendet är en bluff. Andelen nyanlända som går vidare till utbildning, arbete, nystartsjobb och arbete med andra stöd är i princip helt oförändrat över tid och ligger runt 30-35 procent sedan flera år. Det som förklarar hela ”förbättringen" är extratjänsterna, som ökat sin andel med 11 procentenheter.

Jan R Andersson (M), riksdagsledamot, Kalmar
Jan R Andersson (M), riksdagsledamot, KalmarFoto: Johanna Eriksson
”I längden måste de flesta komma i egen försörjning med ett arbete utan subventioner. Och dit har vi en enormt lång väg.”
”Jan R Andersson (M), riksdagsledamot, Kalmar”

Extratjänster är helt skattefinansierade och tidsbegränsade anställningar i offentlig och ideell sektor, för arbetsuppgifter som inte ens får konkurrera med "riktiga jobb", och där arbetsgivaren dessutom får en kontant bonus (!) av staten för varje person man anställer. Förhoppningen är ju att personer i extratjänster efterhand ska komma ut i riktiga arbeten. Det finns absolut exempel på att detta lyckats, men i vilken omfattning detta sker finns det väldigt lite statistik på än.

Att kalla en plats i denna helt skattefinansierade åtgärd för att den nyanlände "fått jobb" är verkligen att slira på sanningen. I praktiken är extratjänster en arbetsmarknadsåtgärd, och de som finns i sådana brukas normalt räknas som arbetslösa i statistiken. Men genom regeringens direktiv till ansvariga myndigheter har man helt enkelt bestämt att dessa personer ska räknas som anställda i stället för arbetslösa!

Det allvarliga med de nyanländas etablering är tre saker.

För det första att hela 56 procent av de som gått igenom etableringsprogrammet under två års tid (!) inte överhuvudtaget går vidare till vare sig utbildning, arbete eller ens subventionerade extratjänster.

För det andra att endast 7 procent går vidare till ett arbete utan subventioner, trots stark högkonjunktur.

För det tredje är det allvarligt att en statlig myndighet via direktiv från regeringen aktivt vilseleder medborgarna med att personer i en helt skattefinansierad arbetsmarknadsåtgärd räknas som "anställda".

I längden måste de flesta komma i egen försörjning med ett arbete utan subventioner. Och dit har vi en enormt lång väg. Att Arbetsförmedlingen på regeringens uppdrag försöker skönmåla läget hjälper inte - verkligheten är som den är oavsett. Sverige behöver snarast en ny regering som på allvar ser till att får större andel nyanlända i egen försörjning. När konjunkturen vänder nedåt blir det ännu svårare än det redan är!

Jan R Andersson (M), riksdagsledamot, Kalmar

Jan Ericson (M), riksdagsledamot finansutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons