Nära vård är långt borta

Christer Jonsson (C) 
Malin Sjölander (M)
 Gudrun Brunegård (KD) 
Pierre Edström (L) ,
Det räcker inte om att tala med vackra ord om hur viktigt det är att satsa på nära sjukvård, det måste till konkreta beslut. Dagens Alliansdebattörer kritiserar majoriteten i landstinget för att säga nej till en utveckling av sjukvården i länet.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Det räcker inte om att tala med vackra ord om hur viktigt det är att satsa på nära sjukvård, det måste till konkreta beslut. Dagens Alliansdebattörer kritiserar majoriteten i landstinget för att säga nej till en utveckling av sjukvården i länet.

Nära vård är viktigt inte bara för patienten, utan också ur perspektivet att sjukvårdsbehovet i länet växer och att landstinget måste ändra sitt arbetssätt för att klara av sitt uppdrag i framtiden."

Vi har under åren i opposition i landstinget presenterat åtskilliga förslag om hur vi vill göra sjukvården mer lättillgänglig och föra den närmare patienten. Vi har kallat det Nära vård, vilket för oss till exempel innebär fler mottagningar på mindre orter, mer vård i hemmet istället för på sjukhuset och ökat fokus på olika e-hälsolösningar. Därför kan man tycka att vi borde vara glada nu, när begreppet Nära vård blivit ett modeord som till och med används av den rödgröna landstingsmajoriteten.

Problemet är att majoriteten använder begreppet utan täckning och driver en misslyckad politik i helt motsatt riktning. Detta genom att aktivt centralisera sjukvården till större orter, konsekvent rösta ner goda förslag från Alliansen och passivt låta bli att fatta de avgörande strategiska besluten som måste till för att möjliggöra mer Nära vård.

För snart åtta år sedan, och i skydd av julhelgerna, la majoriteten i ett slag ner nio distriktssjuksköterskemottagningar i länet. Man har stängt barnavårdscentralen i Ankarsrum, monterat ner Samrehab i Virserum, lagt ner Unga Vuxna-mottagningarna i Västervik och Oskarshamn. Sedan dess har majoriteten pratat om olika e-hälsolösningar som ska komma istället, men i skrivande stund har landstinget inte kommit längre än till försöksverksamhet med digitala hälsocentraler och vårdbesök på nätet.

Alliansen har föreslagit ett antal försöksprojekt med mobil vård och enklare vårdinsatser med kommunens hemsjukvård på orter där majoriteten till exempel stängt ner distriktssjuksköterskemottagningar. Majoriteten har konsekvent sagt nej.

Vi vill också på allvar reformera länets vårdvalssystem så att privata utförare inte missgynnas och istället stimuleras att öppna fler vårdmottagningar av olika slag på mindre orter. Även här säger majoriteten nej till alla förslag i den riktningen. Av argumentationen från de rödgröna att döma går det inte att komma till någon annan slutsats än att de gör det på grund av ideologiska skäl. Därför har invånarna i Överum och Löttorp inte en fungerande läkarmottagning idag, och därför tvingas människor med hörselnedsättning i södra länsdelen vänta ett och ett halvt år på en hörapparat. För att vem som utför vården är viktigare för majoriteten än att medborgarna får tillgång till god Nära vård när de behöver den.

Nära vård är viktigt inte bara för patienten, utan också ur perspektivet att sjukvårdsbehovet i länet växer och att landstinget måste ändra sitt arbetssätt för att klara av sitt uppdrag i framtiden. De utredningar som gjorts visar att vägen dit går genom ett ökat fokus på primärvård och det vi i Alliansen länge kallat just Nära vård. Då krävs det långsiktiga strategiska beslut på regional nivå. Tyvärr vittnar vårdmedarbetare vi träffar om att landstinget i Kalmar län knappt kommit ur startgroparna för denna förändringsprocess. Ansvaret för detta är helt och hållet den rödgröna majoritetens. Vi har de senaste åren förslagit större satsningar på primärvården och att strategier och planer ska tas fram för hur delar av sjukvården ska kunna flyttas till primärvården och närmare patienterna. Majoriteten har sin vana trogen röstat nej till allt.

Men vi ger oss inte, eftersom vi är beredda att ansvar för framtidens sjukvård i Kalmar län. I vårt budgetförslag senare i höst återkommer vi med fler skarpa och konkreta förslag för mer Nära Vård.


Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.