Mörbylånga kommun har inga mellanbarn

Debatt Artikeln publicerades

Kommunpolitik i mörbylånga

Mellanbarnen. De som stereotypt sett är barnen som kommer i kläm. De som aldrig får tillräckligt med uppmärksamhet, får klara sig själva. De som aldrig får sina behov riktigt tillgodosedda utan får ärva en tjocktröja när de egentligen behövde en ny bandyklubba.

Mellanbarnen. Det är tyvärr så som många av orterna i Mörbylånga kommun av tradition anser sig vara. När vi nu snart går in i en ny mandatperiod, förhoppningsvis med samma styre i kommunen som vi har idag, så tycker jag att det är dags att vi synar de osunda relationerna i kommunen och att vi under nästa mandatperiod går i familjeterapi.

För kommunen är lite som en stor och brokig familj, där kommunfullmäktige och tjänstemän är de som ser till att beslut fattas, mat köps in, bilen servas, och har ansvar för att alla barnen, de olika orterna, har vad som behövs för att kunna växa, utvecklas, och leva bra och lyckliga liv.

Av tradition har Mörbylånga kommun tyvärr ofta inställningen att denna familj bara består av mellanbarn. Man hävdar ofta att man är åsidosatt, skriker högljutt när något av syskonen får något som man själv inte ens behöver och påpekar att ens egen överlevnad ofta står på spel.

Det är här jag vill förtydliga en sak. Vi behöver finnas allihop, var enda tätort, by, korsning i vår kommun är lika viktig, tillför lika mycket värde till kommunen och har exakt samma existensberättigande. Men, alla orter behöver inte samma saker. Så under kommande mandatperiod tycker jag att vi ska ha lite högre i tak när det kommer till våra familjeråd, prata ut om var skon faktiskt klämmer och varför det gör så ont när ett syskon får nya skor när vi själva har skogarderoben full.

Kommunen mår inte bättre av att orter träter och inte vill se sina grannar få det bättre, tvärt om. Hela kommunen behöver få växa och utvecklas, men på olika sätt på olika orter. Mörbylånga hamn behöver bebyggas och det är inte till nackdel för någon annan ort. Färjestaden behöver få ett högstadium och ett kulturhus, och det är inte till nackdel för någon annan ort.

Östra sidan behöver få en VA-utbyggnad och det är inte till nackdel för någon annan ort. Vi måste börja se på våra olika orter med mer kärlek och respekt och inse att vi har olika behov.

Och viktigast av allt. Att det går bättre för olika orter är oss alla till gagn. Vi är inte konkurrenter, vi spelar i samma lag. Låt det sätta tonen för att låta hela Mörbylånga kommun växa och gå en hoppfull framtid till mötes.

Liv Stjärnlöf (M), kandidat till kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.