Mödomshinnan är en myt

NIKLAS CEDERGREN MARIA HAMMARSTRÖM
 ,

Vetenskapen bevisar att mödomshinnan är en myt. Evidensen är obestridlig, men det hade ändå räckt med etiska argument för att vederlägga oskuldstester. Det finns läkare som därtill erbjudit sig att utföra hymenoperationer som går ut på att sy igen slidmynningen.

Det är en ångestskapande och djupt kränkande handling som vidhåller ett osmakligt och kvinnoförnedrande system. De läkare som ändå utfört oskuldkontroller eller skrivit oskuldsintyg anser att de gör en tjänst i en utsatt kvinnas situation, men det som sker är att den hederskultur och det patriarkala förtryck vi arbetar emot upprätthålls, det är ett illusoriskt och kontraproduktivt förfarande. 
Det är dessutom olagligt.

Regeringsformen påvisar att starkt skydd mot påtvingande fysiska undersökningar och patientsäkerhetslagen är tydlig med att all hälso- och sjukvård ska utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet.
Försöket att för en annan part att göra anspråk på en kvinnas rätt till sin egen kropp, och sin egen sexualitet, godkänns indirekt med detta tillvägagångssätt.

    Sverige ska vara ett land som står för alla människors lika värde och rätt och skydda kvinnor som flyr hederskultur och erbjuda samma rättigheter och friheter som för andra kvinnor. Vi får aldrig ge vika för hederskulturens krav. Sjukvården söker vi oss dessutom till när vi mår dåligt och det måste vara en plats där alla kan känna sig trygga, utan att riskera att bli utsatta för övergrepp, förtryck och tvång.

    Ska vi lyckas eliminera förekomsten av oskuldskontroller räcker det inte med nya riktlinjer från landstingen. Det räcker inte med samtal i politikers sammanträdesrum. 
Kontrollerna kommer att fortsätta i det dolda och fortsätta försöka göra anspråk på kvinnors rättigheter och upprätthålla hederskulturen. I grund och botten handlar det om en unken, destruktiv kvinnosyn, vilken vi genom utbildning och kunskap bör arbeta för att förändra.

    Ett annat sätt kan vara att se över bidrag till vissa religiösa samfund. Det är paradoxalt att staten stöttar verksamheter ekonomiskt, så som antidiskrimineringsbyråerna som ska arbeta för att främja mänskliga rättigheter och förebygga diskriminering, samtidigt som bidrag ges till några religiösa samfund som inte står upp för allas lika värde och rätt.

    Religion och seder får inte återigen bli argument som tillåts att motarbeta jämställdhet och likabehandling av män och kvinnor.

T

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.