Mobbning måste bekämpas med rätt metoder

Debatt ,

i debatt om mobbning, tidigare inlägg 5 och 9 februari

Det hade varit klädsamt, anständigt, och för mig personligen mycket intressant, om Friends företrädare, Per Leander och Jacob Flärdh Aspegren hade berättat för Barometerns läsare om skälet till mitt debattinlägg.

I september månad förra året, får jag ett massutskick från Friends. En folder med vädjan om ekonomiskt stöd. På grund av den har jag kunskap, som behöver spridas offentligt. Jag skriver en debattartikel i Expressen. Friends väljer att inte replikera.

Döm om min förvåning, när jag för ett tag sedan får ett nytt massutskick. Då skriver jag en artikel för Skolvärlden.

Nu väljer Friends en annan strategi, genom att kompromettera och misskreditera mig, för att mitt budskap inte skall nå några fler läsare. Organisationen har kontakt med Skolvärlden, när texten ligger ute på deras sajt och den plockas bort.

Läsare och mottagare av massutskicken måste få kunskap, och jag bestämmer mig för att använda lokala medier ut över landet. Jag vet, att Friends också har haft kontakt med några av dessa, för att försöka tysta mig.

Nu har Friends svarat i Barometern och skriver att han (Christer Olsson) är kritisk till att Friends ibland använt sig av en äldre sammanställning för att beskriva framgångar i arbetet mot mobbning.

Ibland? Friends använder konsekvent denna sammanställning.

Under rubriken – Så gör Friends skillnad - skriver antimobbningsorganisationen på nätet: ”Mobbning går att stoppa. Det vet vi genom vår verksamhet på tusentals skolor i snart 20 år”.

I de massutskickade reklamfoldrarna skriver Friends: ”I skolor som arbetar med Friendsprogrammet minskar mobbningen med i snitt 24 procent efter ett år”.

Jag kan förstå, om det är irriterande och frustrerande för Friends, som skriver om all sin forskning, och verksamhet på tusentals skolor, att jag berättar för läsare, att det är en enkätundersökning, som finns med redan 2013 i deras egen årsrapport, och att den enbart gäller 40 skolor. Dessutom ökade kränkningarna efter ett år, på mer än 30 procent av dessa skolor.

Christer Olsson

leg. psykolog och författare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.