‘’Mitt engagemang måste få effekt"

Debatt Artikeln publicerades
Dagens debattör, Alphonse Komla Tsigoe, har engagerat sig för förhindra att unga kvinnor diskrimineras och utsätts för allt från hot och våld till barnäktenskap.
Foto: Pieter ten Hoopen/Civilian Act/Plan International
Dagens debattör, Alphonse Komla Tsigoe, har engagerat sig för förhindra att unga kvinnor diskrimineras och utsätts för allt från hot och våld till barnäktenskap.

Internationella flickdagen

”Konsekvenserna av barnäktenskap är fruktansvärda. Vi ser dagligen de fysiska och psykologiska följderna som det får för flickors liv. Ofta misshandlas flickorna av sina män och hamnar på gatan för att undkomma fysiskt eller sexuellt våld.”

I dag är det internationella flickdagen. Runt om i världen diskrimineras flickor dagligen och deras röster tystas. Vi killar måste också engagera oss och hjälpa våra tjejkompisar att ta plats i samhället och få mer ansvarsfulla roller.

Jag är 20 år och studerar till personalvetare på universitetet i Togo, ett land i Västafrika. Jag är ledare för barnrättsorganisationen Plan Internationals ungdomsråd i mitt område och har som ung man valt att engagera mig för flickors rättigheter. Ett av de största problemen i mitt land är barnäktenskap. Det är en plåga som undergräver flickors utveckling. Under lång tid har vi sett på den afrikanska kvinnan som att hon bara är gjord för att stå i köket och sköta hemmet. Enligt vissa kulturer i Afrika måste en flicka gifta sig så fort hon får sin första mens (det kan vara flickor som är bara tio eller elva år!) för att inte riskera att hon förlorar sin oskuld eller blir gravid före äktenskapet. Togo har lagar mot barnäktenskap men tyvärr följs de inte särskilt bra.

Togo är ett land där religion och tradition har stort inflytande. Det påverkar främst tjejer eftersom samhället har vissa sociala förväntningar på dem. Men religiösa övertygelser och invanda normer är roten till många av de problem som drabbar alla barn och unga – fattigdom, att barn inte går i skolan, att barn som föds inte registreras, att samhället inte följer barnkonventionen och naturligtvis, att man tvingar flickor in i barnäktenskap.

Enligt traditionen kan en man på 75 år gifta sig med en 14-årig tjej för att "förnya cellerna", som ett talesätt säger. Eller ännu värre, det finns en tradition bland vissa folkgrupper där brudgummen kidnappar en ung tjej för att tvinga henne att gifta sig med honom.

Alphonse Komla Tsigoe, 20 år, student och aktivist för flickors rättigheter.
Foto: : Pieter ten Hoopen/Civilian Act/Plan International
Alphonse Komla Tsigoe, 20 år, student och aktivist för flickors rättigheter.
”Enligt traditionen kan en man på 75 år gifta sig med en 14-årig tjej för att "förnya cellerna", som ett talesätt säger.”
Alphonse Komla Tsigoe, 20 år, student och aktivist för flickors rättigheter.

Jag har själv varit med om klasskompisar som har slutat komma till skolan och sen har det visat sig efteråt att de har gift sig och därför inte kunnat fortsätta sin utbildning. Några gånger har jag ringt det nationella journumret för brott mot barn för att stoppa barnäktenskap av tjejer i min närhet.

Jag vill att tjejer ska kunna fortsätta studierna och få ansvarsfulla roller i framtiden - för att utveckla mänskligheten i allmänhet och vårt land i synnerhet. Konsekvenserna av barnäktenskap är fruktansvärda. Vi ser dagligen de fysiska och psykologiska följderna som det får för flickors liv. Ofta misshandlas flickorna av sina män och hamnar på gatan för att undkomma fysiskt eller sexuellt våld. Det är svårt för dem att återvända hem till sin familj, för när en flicka en gång gifts bort så tvingas hon tillbaka till sin man om och om igen. På gatan kan hon utsättas för våldtäkt eller utnyttjas av män som tvingar till sig sexuella tjänster i utbyte mot ett mål mat.

För att skapa utveckling i vårt land har vi unga killar och tjejer engagerat oss för att utrota de här problemen. Vi gör en tv-show på togolesisk television där ungdomar har ordet för att diskutera sina liv, problem och drömmar. Det är också ett sätt att uppmuntra föräldrar att stödja sina barn att förverkliga sina drömmar.

Vi gör ett radioprogram som gästas av föräldrar, åklagare, rektorer, hälsoklinikchefer eller byledare för att diskutera barns framtid i ljuset av de aktuella problemen. Tanken med att få med oss de traditionella byledarna är att vi tror att människor lyssnar mer på dem än på oss och att vi genom deras förtroende kan få våra röster hörda.

Med hjälp av Plan International Togo och andra lokala organisationer genomför vi våra aktiviteter där vi går runt och informerar i samhällen och skolor för att göra barn och ungdomar medvetna om sin situation.

Vi har insett att världen måste betraktas som en fågel med två vingar, som representerar mannen och kvinnan. Om den ena vingen är mindre än den andra kan inte fågeln flyga."

Alphonse Komla Tsigoe, 20 år, student och aktivist för flickors rättigheter genom Plan International, Sokodé, Togo.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.