Löfven bryter mot riksdagens beslut

Jan R Anderson, riksdagsledamot (M) Kalmar Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson (M) ,

Bromma flygplats är viktig för tillgängligheten i vårt avlånga land. Goda flygförbindelser utgör en nödvändig pusselbit om vi vill att människor ska kunna leva och arbeta i hela Sverige. Tillgängligheten mellan Kalmar och Stockholm skulle försämras kraftigt om Bromma flygplats stängdes. Swedavia beräknar att 46 procent av det totala antalet avgångar mellan Kalmar och Stockholm riskerar försvinna om Bromma flygplats avvecklas. Detta vore förödande för jobb och tillväxt.

Före påsk beslutade en majoritet i riksdagen, för andra gången, att Bromma flygplats ska bevaras. Första gången detta skedde var i december förra året. Regeringen har valt att köra över den folkliga majoriteten och inte efterfölja beslutet. Den förhandlingsperson som Löfven tillsatte för att utreda en avveckling av Bromma flygplats har fortfarande kvar sitt uppdrag.

Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ och avspeglar folkviljan hos vårt lands medborgare. Vår demokratis trovärdighet bygger på att varje regering tar noga hänsyn till beslut från den folkvalda majoriteten. Dagens S-ledda regering har dock valt att aktivt ignorera de tydliga och kraftfulla signaler de mottagit från riksdagen. Det är ett ansvarslöst och bekymrande beteende. Med anledning av regeringens agerande frågades även statsrådet Mehmet Kaplan nyligen ut i riksdagens konstitutionsutskott.

De som påstår att Bromma flygplats är en Stockholmsfråga är helt fel ute då frågan i allra högsta grad är en nationell angelägenhet som i synnerhet berör boende och verksamma i Kalmar län. Enligt beräkningar från Stockholms Handelskammare riskerar totalt 24 000 jobb att gå förlorade, varav 18 000 utanför huvudstadsregionen, ifall Bromma flygplats avvecklas.

Stefan Löfvens löftesbrott har slagit alla tidigare rekord. Han lovade att inte höja bensinskatten och inte försämra ROT-avdraget, två löften som han redan har brutit. Innan valet lovade han också att Bromma flygplats skulle få vara kvar. Frågan är hur länge det dröjer innan även detta löfte sviks och flygplatsen vårt land verkligen behöver istället avvecklas.

När nu riksdagen för andra gången har tagit beslut om att Bromma flygplats ska vara kvar kräver vi att regeringen drar tillbaka utredningen om att avveckla flygplatsen. Sverige behöver en politik och ett fungerande transportsystem som skapar fler jobb i Kalmar län, inte färre.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.