Annons

Lite övervikt kan ge bättre hälsa

”Denna studie som är gjord i USA är dessutom en stor och omfattande studie och den visar som sagt att småfeta har sex procent lägre risk att dö i förtid än smala.”
Debatt • Publicerad 5 januari 2013
Att vara kraftigt överviktig är en orsak till ohälsa. Men nu presenteras nya forskningsrön om att lite småfeta personer till och med lever längre än riktigt smala.
Att vara kraftigt överviktig är en orsak till ohälsa. Men nu presenteras nya forskningsrön om att lite småfeta personer till och med lever längre än riktigt smala.Foto: 

Blir du psykiskt knäckt av att du dragit på dig några extra kilo över jul?

Ja då ska du läsa det här!

Annons

I torsdags lyssnade jag på överläkare Fredrik Nyström som är professor på Linköpings universitet. Det handlade om en stor studie om viktens betydelse för hälsan. Resul­tatet av studien visade att det verk­ligen inte fanns anledning till oro om man har några kilos övervikt tvärtom! Småfeta har sex procents lägre risk att dö i förtid än smala.

Vad skönt tänkte jag! Äntligen kan jag och andra som alltid kämpat med vikten slippa att få psykiska problem för vartenda kilo. Jag har visserligen under mina många år i?politiken lärt mig att forskningsstudier kan visa på olika resultat men samtidigt har jag trott att just viktens hysteriska hävdande som nästintill enda orsaken till sjukdomar är en gång för alla bevisad. Men så är det alltså inte! Tack och lov.

Denna studie som är gjord i USA är dessutom en stor och omfattande studie och den visar som sagt att småfeta har sex procent lägre risk att dö i förtid än smala.

Förra året var det OS. Fantastiska resultat presenteras. Världsrekord sattes men till vilket pris? Jo, många unga kvinnor och även män får ätstörningar eller tränar alla dygnets vakna timmar. Elitidrottarnas kroppar är många gånger utslitna vid 30 års ålder. Undantaget är vår egen fotbollsspelare Henrik Rydström i Kalmar FF som verkar ha en fysik som räcker hur långt och länge som helst. Men så ser han välmående ut också. Är det rätt att vara utsliten i unga år? Inom vilket annat yrkesområde skulle vi acceptera det innan myndigheter eller fack slår larm?

Idealbilden främst för unga flickor är den smala kroppen. Det bevisas inom alla områden inte enbart inom idrotten. Vilka psykiska symtom vållar inte detta? Talet om att du är du och du duger är som bortblåst. Alla är vi olika och ska vara det. Det gäller båda könen och alla åldrar. Många känner inte att de duger om de inte är smala. Vad är det för samhälle vi lever i? Vill vi ha det så här? Nej det vill inte jag.

Det sägs också att det är svårare att få jobb om man har några kilo för mycket. Likaså är det betydligt svårare för en med högt BMI att bli adoptivförälder. Kommer detta att kunna ändras om en stor forskningsstudie bevisar att det inte är så farligt att vara lite småfet? Är det rätt fortsättningsvis att ha den så kallade BMI gränsen vid 30 för att benämnas som fet? Är det muskler eller fett som ska räknas?

Jag är självklart medveten om att det för koppen inte minst lederna är påfrestande att vara alltför överviktig och att det finns risker med det. Men jag vänder mig emot denna ensidiga fokusering som finns och som gör att vi mår dåligt.

Forskningsstudien visar på att det är friskt att ha några kilo extra, inte hundra men några särskilt om man har några år på nacken. Det kan till och med verka som ”stötdämpare” om man ramlar och kanske har benskörhet. Det har sannerligen låtit annorlunda tidigare.

Professor Fredrik Nyström får också frågan om vården hänger med vad forskningen säger i dessa frågor. Nej, och förklarar ungefär så här: det har redan anställts personal för detta område och de måste ju ha något att göra. Att ha några kilos övervikt är ett friskhetstecken.

Jag anser att vi måste verka för en livsstil där vi är välmående. Inser att vi är olika och ser olika ut. Följa forskningen noga och framför allt inte fortsätta hysterin om att alla ska se likadana ut och hylla det supersmala utseendet för detta skapar bara problem, inte minst psykiskt. Låt det sunda förnuftet råda. Allt som går till överdrift är till förfång för oss människor.

Annons

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Legitimerad sjuksköterska och landstingsledamot

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons