Ledningen har övergett det sjunkande skeppet

Eric Dicksson (KD) Färjestaden ,

Sjukvården i Kalmar län är i kris som alla vet. Lösningen har under lång tid varit att slå ihop avdelningar eller minska antalet platser. Problemet är det att patienterna är lika många och sjuksköterskorna lika få, allt ser bara bättre ut på pappret.

Ska man lyssna till styrande landstingsmajoriteten är allt frid och fröjd. S-V-MP-majoriteten gömmer sig fortsatt bakom fina mätningar och satsningar som skall göra mirakel. Samtidigt strömmar rapporterna in från vårdpersonal och Vårdförbundet om hur slitsamt och tungt man har det inom sjukvården. Att landstingsmajoriteten väljer att inget göra för att på riktigt förbättra situationen må vara en sak men att inte ens erkänna personalens slit och arbete i en så pressad vård är rent skamligt! Tack vare alla extratimmar, allt pusslande och att personalen tar i det där extra så går det ihop sig, men personalen förtjänar så mycket bättre! Dags för förändring.

Sjukvården i Kalmar län har länge varit underbemannad och i ett allt för pressat läge. Sjuksköterskor flyr landstinget, nyrekryteringar har skett men när även dessa slutar så måste man inse att situationen är ohållbar. En arbetsgivare som inte tar hand om sin personal kommer i slutledet att få en dålig produkt, i detta fall sämre patientvård. Personalvänlig vård blir patientvänlig vård. Här behövs riktade, ordentliga, satsningar mot personalen. Efter att tittat runt i Sverige är det lätt att fastslå att Kalmar har låg bemanning av sjuksköterskor och undersköterskor per patient och framför allt ligger långt efter i löneutveckling.

Riktade lönesatsningar till sjuksköterskor är avgörande, dels för att sjuksköterskor ska få betalt för sin kompetens men även för att göra landstinget mer attraktivt. Självklart är det som så att kompetensutveckling inom sin anställning och erfarenhet ytterligare måste premieras i lönekuvertet, det är orimligt att bibehålla läget som det är idag där nyutexaminerad personal och den med 20-30 års erfarenhet i princip har lika mycket i lön.

För att helheten kring patienten ska fungera måste förstärkningar bland läkare, sjuksköterskor och undersköterskor göras. Varje yrkeskategori måste utföra de uppgifter den är utbildad för att göra. Hinner inte den ena med sitt måste den andra göra avkall på sina specifika uppgifter och hinner inte med. Allt ger ringar på vattnet.

Vårdpersonalen har under alldeles för lång tid slitit och slitit utan att någon lyssnat. Nu är det dags för förändring och S-V-MP-majoriteten måste agera. Personalen behöver förstärkning, högre löner, bättre arbetsvillkor och fler kollegor. För att en god patientvård ska kunna bedrivas måste personalen prioriteras, de förtjänar bättre!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.