Annons

Låt staten ta över sjukvårdsansvaret

Sjukvård
”I Kalmar län var det i januari 2015, strax efter regeringsskiftet, 313 personer som väntat mer än tre månader på att få träffa specialistläkare efter att de fått remiss. I januari i år 2018 hade antalet ökat till 1 263 stycken.”
Publicerad 21 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristdemokraterna vill avskaffa landstingen och låta staten ta över ansvaret för sjukvården. Varför motiverar dagens KD-debattör nu.
Kristdemokraterna vill avskaffa landstingen och låta staten ta över ansvaret för sjukvården. Varför motiverar dagens KD-debattör nu.Foto: ERIK G SVENSSON

När du blir sjuk ska du känna dig trygg med att du får den bästa möjliga vården, oavsett var i landet eller i länet du bor. Idag beror det på var man bor, vilken vård man får.

Kalmar län har sämst överlevnad i hela landet efter stroke och näst sämst bland dem som haft hjärtinfarkt. Socialstyrelsens statistik visar också att kroniskt sjuka i vårt län, det vill säga diabetiker, astma-KOL-patienter och de med hjärtsvikt, behöver läggas in på sjukhus oftare än i de som bor i de flesta andra län. Patienter som drabbats av främst kotfrakturer på grund av urkalkat skelett får inte den behandling de behöver, utan löper störst risk i hela landet att få nya frakturer. Socialstyrelsen kommenterar att det tycks vara något i vårdkedjan, i ansvarsfördelningen mellan primärvården och slutenvården, som inte fungerar som det ska. Patienterna tycks alltså blir sjukare här i länet än de skulle behöva, jämfört med andra län.

Annons

Så kan vi inte ha det.

Under Göran Hägglunds (KD) tid som socialminister gjordes mycket för att få bättre styrning på vården över hela landet. Kömiljarden utformades för att stimulera landstingen att arbeta bort köerna. En cancerstrategi togs fram, med regionala cancercentra som jobbar enligt gemensamma rutiner och best practice i hela landet, för att vården ska bli så jämlik som möjligt, en kronikerstrategi likaså. Socialstyrelsen fick i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för de vanligaste sjukdomsgrupperna. En ny patientlag togs fram, som ger patienten rätt att söka viss vård i andra landsting.

Alla dessa steg för att ge landstingen stimulans och verktyg att förbättra sitt arbete, i syfte att ge befolkningen mer jämlik vård, var inte nog. För variationerna mellan de 21 landstingen och regionerna fortsätter att vara oacceptabelt stora. Dessutom har exempelvis väntetiderna i vården försämrats katastrofalt sedan Stefan Löfven (S) blev statsminister. I Kalmar län var det i januari 2015, strax efter regeringsskiftet, 313 personer som väntat mer än tre månader på att få träffa specialistläkare efter att de fått remiss. I januari i år 2018 hade antalet ökat till 1 263 stycken.

Gudrun Brunegård (KD)
Gudrun Brunegård (KD)Foto: Anders Johansson
”Vi kan inte låta en 150 år gammal organisation stå i vägen för den enskilde patientens rätt att få bästa möjliga vård.”
”Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd i landstinget”

Med S-styre nationellt och i landstinget har alltså köerna fyrdubblats, detta trots allt tal om hur bra landstinget i Kalmar län är. Det finns mycket som är bra här, men medarbetarna får inte rätt förutsättningar. Den rödgröna landstingsledningen är mer mån om ett ytligt uppvisande av olika toppnoteringar än att djupdyka i de resultat där landstinget utmärker sig negativt och vidta nödvändiga förbättringsåtgärder. Länets invånare har rätt att tas på större allvar.

Därför vill Kristdemokraterna att staten ska ta över ansvaret för all sjukvård. Vi kan inte låta en 150 år gammal organisation stå i vägen för den enskilde patientens rätt att få bästa möjliga vård.

Sjukvården är högsta prioritet för Kristdemokraterna. Vi satsar mer än något annat parti på att bygga ut primärvården, så att patienter ska få rätt vård nära och inte behöva åka till sjukhusakuten. Vi vill införa en vårdplatsgaranti, så att inte svårt sjuka patienter ska skickas hem fast de skulle behöva läggas in. Vi återinför kömiljarden och reformerar den, så att ingen ska behöva vara rädd att exempelvis bli blind i väntan på starroperationen.

Vi går så långt att vi är beredda att avveckla oss själva, som landstingspolitiker, för att patienterna ska få rätt vård i tid. I praktiken innebär nämligen vårt förslag att landstingen försvinner i sin nuvarande form, när 87 procent av uppdraget försvinner. För att vi ska kunna genomföra det, behöver vi ditt stöd - både i landstings- och riksdagsvalet.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd i landstinget

Annons
Annons
Annons
Annons