Länge leve demokratin

Debatt Artikeln publicerades

Almedalen 2018

Inför valet i september står vi inför ett vägskäl, där alla - med betoning på alla - har identifierat att Sverige har problem att ta itu med. Det handlar om hur vi ska möta ökad otrygghet i samhället. Det handlar om hur vi ska finansiera välfärden - vård, skola, omsorg - och det handlar om hur vi ska få integrationen att fungera.

Moderaterna siktar mot att införa en långsiktigt hållbar politik som finansierar och hanterar dessa stora frågor. Vi prioriterar jobb istället för bidrag. Ingen som kan jobba ska behöva leva på bidrag en enda dag för länge, där varje bidragskrona blir en förlorad krona till polisen, vården, skolan eller omsorgen. Vi är eniga om hur ska jobba med välfärd, trygghet och integration - i Sverige och i Kalmar kommun.

Fungerande integration är en fråga som engagerar många. Det visar sig om inte annat när ett parti som Sverigedemokraterna växer. Jag har stor respekt för väljare och tar deras oro på allvar. Därför är det så viktigt för mig som moderat att visa på att vi har en politik som fungerar i praktiken. Vi spretar inte. Vi tvekar inte inför framtiden. Vi blundar inte för problem. Med oss har alla samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Ambitioner och ansträngning ska löna sig oavsett var man bor eller vilken plånbok man har att utgå från.

Christina Fosnes (M), oppositionsråd, vice ordförande kommunstyrelsen i Kalmar.
Foto: Per Fosnes
Christina Fosnes (M), oppositionsråd, vice ordförande kommunstyrelsen i Kalmar.
”Med oss blir det inte ett högstadium i jätteformat. Vi har lyssnat till föräldrar som alla säger nej.”
Christina Fosnes (M), oppositionsråd, vice ordförande kommunstyrelsen i Kalmar.

I moderatledda kommuner har man framgångsrikt infört en arbetsmarknadsmodell som utgår från individuella handlingsplaner för de som lever på bidrag. Målet är att gå från bidrag till jobb inom loppet av sex månader. Det är en arbetsmarknadsmodell kalmarmoderaterna kommer att utveckla även i Kalmar kommun under nästa mandatperiod. Vi ställer krav på motprestation när man får bidrag och är arbetsför.

Moderaterna kommer att sänka pensionärsskatten och utjämna skillnaderna mellan jobbskatteavdrag och pension. Höjda skatter har visat sig vara en dålig lösning. Vi kommer att sänka skatten så att alla får mer pengar kvar. Det ska löna sig att jobba och det ska löna sig att ha jobbat.

Moderaterna är ett företagarparti. Om vår politik ska fungera behöver vi välmående, växande företag. Därför minskar vi regelkrångel för företagen. Det blir enklare att driva företag och att anställa fler medarbetare. I Kalmar kommun kommer vi att införa den så kallade Rättviksmodellen, där kommun och företag samverkar i högre grad innan någon faktura skickas.

Välfärden är kommunens kärnverksamhet där vi kan påverka kvalitet och innehåll över hur vi använder skattemedel när vi satsar på skola, vård, omsorg och trygghetsinsatser i hela Kalmar kommun. Med oss blir det inte ett högstadium i jätteformat. Vi har lyssnat till föräldrar som alla säger nej. Vi river upp beslut med ett eget alternativ, som tar hänsyn till boende och kommunikationer, där vi erbjuder arbetsmiljö bättre rustad för att möta varje enskild elev.

Juli månad inleds med Almedalsveckan i Visby. Jag kommer att vara på plats när Ulf Kristersson inleder veckan partiledartal på söndag 1 juli. Det ser jag fram mot. Nu är valrörelsen i gång på riktigt. Länge leve demokratin.

Christina Fosnes (M), oppositionsråd, vice ordförande kommunstyrelsen i Kalmar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.