Landstinget tar en risk med vindkraftsatsning

Mattias B Johansson (SD), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson Bo Karlsson (SD), gruppledare landstingsfullmäktige Claus Zaar (SD), ledamot landstingsstyrelsen Mikael Svärdshammar (SD), ledamot regionförbundet ,

Slutreplik i debatt om vindkraft, tidigare inlägg 13 och 16 april.

I ett svar på vår debattartikel angående landstingets riskabla satsning på egen vindkraft påstår Jessica Rydell att det inte finns några risker för landstinget med att vara kraftproducent och att det inte kan bli en dålig affär.

Jessica Rydell efterfrågar vidare vad vi bygger våra beräkningar på, då vi påpekar att den planerade besparingen kommer att erodera om Jessica Rydells egen rödgröna regering får igenom sitt förslag om att den nuvarande skattebefrielsen på vindkraft tas bort.

Den årliga besparingen av nämnda skattesubvention uppgår till 2 895 900 kronor. På tjugo år gör detta 57 918 000 kronor. Alltså 58 miljoner kronor i minskad subvention under tjugo år om skattebefrielsen försvinner.

Vidare hävdar Jessica Rydell att det är sannolikt att elpriserna kommer att stiga så småningom, vilket givetvis i ett längre tidsperspektiv är korrekt. Men sedan 2008 har energipriserna minskat med drygt 40 procent. Landstinget har i sin beräkning antagit priset 45 öre per kilowattimme.

Det är rejält tilltaget om man jämför med det genomsnittliga spotpriset på el för 2014, som var 29 öre. 2013 var priset 34,5 öre och 2012 30 öre. Antar man i den analysen att man betalar det pris som är rådande nu så finns ingen förtjänst med att bli egen kraftproducent.

Därtill kommer ofta tekniska problem med verken som kan få förödande konsekvenser, då marginalerna redan är små: för en tid sedan tvingades till exempel Vindpark Vänern Kraft AB erkänna att deras vindkraftssatsningar för Hammarö och Karlstad kommuner aldrig kommer att gå ihop ekonomiskt. Återstående tid av verkens livslängd handlar enbart om att minimera den ekonomiska skadan.

Mot bakgrund av dessa fakta borde det vara uppenbart att det är bättre att landstinget upphandlar så billig energi som möjligt, än att man ägnar sig åt riskabla investeringar i egen vindkraft.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.