Landstinget ska satsa på win-win tänk

Debatt Artikeln publicerades
Gratis tandvård för alla 85+ i länet, det är ett av de vallöften Sverigedemokraterna lanserat i kampen om rösterna i landstings/regionvalet.
Foto: ERIK G SVENSSON
Gratis tandvård för alla 85+ i länet, det är ett av de vallöften Sverigedemokraterna lanserat i kampen om rösterna i landstings/regionvalet.

Sjukvård

”Sjukvård med stängda vårdplatser, längre vårdköer och hyrläkare samt ökat antal hyr-sjuksköterskor är verklighet på riktigt. På de flesta vårdcentraler kan du inte träffa samma läkare vid ett återbesök.”

Det talas om hur stark högkonjunkturen är, men inte om hur verkligheten är på riktigt.

Under det senaste året har kronans värde sjunkit nästan 10 procent. Exportörer får en dopning av priset på sina varor och tjänster och förbättrar konkurrenskraften i jämförelse med andra länder. Det är en viktig grund till den kraftigt ökande efterfrågan på arbetskraft just nu.

Omvänt gäller att det vi importerar blir dyrare. Många medarbetare går i pension. Rekryteringsgapet ökar när en seg organisation med alltför pressad arbetsmiljö inte tilltalar tillräckligt många nya medarbetare.

Det är ohållbart när nästan två av fem elever hoppar av sin utbildning till sjuksköterska. Arbetssituationen leder också till att personal med erfarenhet väljer att själva söka sig till annan arbete. I framtiden måste utbildning och kompetenskrav anpassas till en mix av sjukvårdens praktiska behov av omvårdnad och medicinska kunskaper.

Universitetets vetenskapskrav lär vara en viktig orsak till de många avhoppen och det måste ske en omprövning av hela kursinnehållet. Det behövs ett win-win tänk med karriärstege.

Sjukvård med stängda vårdplatser, längre vårdköer och hyrläkare samt ökat antal hyr-sjuksköterskor är verklighet på riktigt. På de flesta vårdcentraler kan du inte träffa samma läkare vid ett återbesök. Om du som äldre också förstår vad läkaren säger har du dragit en vinstlott vid ditt vårdmöte.

Nu ringer varningsklockor för en kommande lågkonjuktur. Då kan väljarna rösta bort ett politiskt etablissemang som förslösat tid och åtgärder under en högkonjuktur.

Claus Zaar (SD), landstingskandidat.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Claus Zaar (SD), landstingskandidat.
”När politiker tycker att höjd skatt är rätt medicin under en kommande lågkonjunktur ha det sunda förnuftet, som de lärt i skolan, flytt all världens kos.”
Claus Zaar (SD), landstingskandidat.

Nu drivs en tomtepolitik. Det lovas och lovas i det oändliga. När politiker tycker att höjd skatt är rätt medicin under en kommande lågkonjunktur ha det sunda förnuftet, som de lärt i skolan, flytt all världens kos.

Som fritidspolitiker i landstinget inser jag att din sjukvård kommer att påverkas av vår ekonomiska verklighet. Personalbrist i sjukvården och tandvården måste lösas på olika sätt. Jag har år efter år i styrelsen och fullmäktige lämnat olika förslag, men oftast fått icke-svar.

Etablissemanget i landstinget låter kostnaden för hyrläkare och hyr-sjuksköterskor öka. Risken är stor att berörda i år fakturerar över 190 miljoner kronor. Den kostnaden rekommenderar professionella revisor att landstinget ska budgetera. När det inte görs styr landstingsledningen inte verksamheten. Min åsikt är att följer man inte revisorernas uppmaning ska man inte ha väljarnas förtroende.

År från år har en summa på endast 600 000 kronor tagits med i budgeten. I revisorernas rapport stöds också mina granskningar att vissa hyrläkare medför sämre trygghet för den sjuke och ökad risk för att patientsäkerheten inte alltid uppfylls.

I augusti presenterade Sverigedemokraterna i landstinget i Kalmar län en tandvårdsreform med fri tandvård för pensionärer som är 85 +. Välfärd kostar och i budget för nästa år finns pengarna.

En bra tandvård för äldre sköra och beroende medborgare kan ge en win-win effekt. Tändernas vård är en viktig del av daglig omsorg och risken för att äldre drabbas av hjärt- och kärlsjukdom eller bakteriell lunginflammation och behöver sjukhusvård kan minskas genom bra munhälsa. Konsekvenserna av en unik tandvårdssatsning för 85 + kan i slutändan bli att sjukvårdens kostnad minskar genom ökad välfärd.

Din röst i landstingsvalet kan bli en win-win röst för välfärden. Gå och rösta! Med kunskap och egen åsikt. Inte av slentrian. Din röst är stark.

Claus Zaar (SD), landstingskandidat.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.