Annons

Landstinget måste satsa mer på personalen

Sjukvård
Publicerad 26 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Personalen är sjukvårdens viktigaste tillgång och bär ett stort ansvar för att patienterna och de anhöriga ska känna trygghet. Det blir allt svårare för landstingen att rekrytera personal, vilket resulterar i dyra kostnader för hyrpersonal och sämre kontinuitet. Landstinget har ett mål att halvera kostnaderna för hyrpersonal senast januari 2019. Det målet är tyvärr ouppnåeligt.

Förra veckan presenterade TV4 en granskning som visar att i 12 av 21 landsting ökar kostnaderna för hyrpersonal. Kalmar län är dessvärre ett av dem. Förra året var den totala kostnaden fram till juli 80 miljoner kronor, årets siffra var 108 miljoner. Prognosen för hela året är 183 miljoner för år 2018. Pengar som hade gjort betydligt större nytta genom satsningar på den egna personalen och att höja statusen för vårdyrket.

Annons

Idag upplever personalen otillräcklighet och stress. Särskilt när Socialdemokraterna valt att minska antalet vårdplatser. Dessutom får vi tydliga signaler om att personalen saknar känslan av uppskattning, en självklar effekt när arbetsgivaren hellre betalar stora summor för dyr hyrpersonal istället för att satsa på sin egen. För att personalen ska känna sig uppskattad krävs det att man får ha större inflytande över sin arbetsplats, arbetstid och arbetsmiljö.

Det är även viktigt att införa karriärvägar för sjukvårdspersonalen, det ska löna sig att vidareutbilda sig, ta på sig extra arbetsuppgifter och ansvar och vara trogen medarbetare. Om vi ska lyckas med detta behöver landstinget nyttja all kraft och kompetens som finns att tillgå. Landstingets äldre medarbetare har stor erfarenhet och kompetens som vi vill behålla och visa uppskattning för. Därför vill vi införa seniora tjänster för att ge sjukvårdspersonalen bättre förutsättningar att orka arbeta åren innan och efter pensionsåldern.

Ytterligare ett sätt för landstinget att bli en attraktiv arbetsgivare är att införa så kallade intraprenader inom landstingets verksamheter. Det betyder att personalen själva kan ta över en verksamhet och driva den vidare i egen regi, som ändå ägs av landstinget. Personalen blir de som bestämmer och driver verksamheten. Detta innebär att personal och chefer kan korta beslutsvägarna, prova nya metoder och skapa ett friare arbetssätt. Intraprenader har varit mycket framgångsrikt i andra landsting och kommuner.

Moderaterna är redo att införa en ny och hållbar personalpolitik som sätter fokus på vår egen personal och kompetensutveckling, höja kvaliteten samt minska kostnaderna för hyrpersonal. Det har vi varit tydliga med i många år, dessvärre utan något gehör från den rödgröna majoriteten.

Malin Sjölander (M), oppositionsråd, landstinget i Kalmar län.

Annons
Annons
Annons
Annons