Landsbygden tar hela Sverige framåt

Debatt Artikeln publicerades
Svensk landsbygd kan vara bedövande vacker. Men det räcker inte med skönhet, dagens debattörer presenterar en rad idéer om vad som krävs för att kunna leva och skapa tillväxt utanför städerna.
Foto: CHRISTINE OLSSON
Svensk landsbygd kan vara bedövande vacker. Men det räcker inte med skönhet, dagens debattörer presenterar en rad idéer om vad som krävs för att kunna leva och skapa tillväxt utanför städerna.

Levande landsbygd

”De gröna näringarna är ryggraden i svensk landsbygd. I jordbruk, skogsbruk och förädlingsstegen jobbar människor som tack vare det kan bo, handla, gå i skolor och leva där de vill.”

Utan en levande landsbygd dör Sverige. Utan de gröna näringarna, ingen landsbygd. Det är två konstaterande som krokar i varandra och som Centerpartiets landsbygdspolitik utgår ifrån.

Vi brukar säga att landsbygden inte bara ska överleva, utan faktiskt också leva. Det gör vi för att markera skillnaden mellan att bara finnas, och att utvecklas och växa. Den kampen har Centerpartiet drivit sedan starten och vi kommer alltid att driva den. För oavsett om du bor i Ålem, eller i Eriksmåla har du rätt till samma förutsättningar för att leva dit liv.

De gröna näringarna är ryggraden i svensk landsbygd. I jordbruk, skogsbruk och förädlingsstegen jobbar människor som tack vare det kan bo, handla, gå i skolor och leva där de vill. Förutsättningarna för de gröna näringarna är alltså extremt viktiga.

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot.
Foto: Roger Carlsson
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot.
”Vi vet hur viktig bilen är för alla som bor på landsbygden och utanför kollektivtrafikens rutnät.”
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot

Det märktes tydligt förra sommaren, när torka och bränder slog skoningslöst mot jordbrukare och skogsägare över hela landet. Det krisstöd som regeringen då delade ut räckte inte långt och de pengar som M, KD och SD vill satsa är inte tillräckliga. Därför kräver Centerpartiet nu mer pengar till krisstöd för de gröna näringarna, och att de fördelas på det sätt som kommer bönderna bäst till gagn.

I Januariavtalet, som vi förhandlat fram tillsammans med Liberalerna och regeringen, har Centerpartiet lyckats lyfta landsbygdsfrågorna högt. Här har vi drivit på för beslut om att lätta på strandskyddsreglerna så att självbestämmandet ökar. Vi vill stärka äganderätten för skogsägare och i de fall då regeringens myndigheter gör inskränkningar för den enskilde skogsägaren, ska skäliga ersättningar utbetalas. Här finns beslut om att göra det billigare att anställa; arbetsgivaravgiften sänks de två första åren för företagare som anställer sin första medarbetare eller en person under 18 år. Det är satsningar som får små företag att växa och ger människor en väg in i arbetslivet.

Det sprids just nu en bild av att Januariavtalet innehåller färdiga beslut om höjda bensin- och dieselskatter. Det stämmer inte. Vi är överens om att inte höja dessa skatter detta år. Skattesystemet måste vara rättvist, oavsett var i landet man bor. Vi vet hur viktig bilen är för alla som bor på landsbygden och utanför kollektivtrafikens rutnät. Bilen är i många fall själva förutsättningen för att kunna bo där man bor. Man ska pendla från hemmet i Fågelfors till jobbet i Oskarshamn, man ska handla, man ska hämta och lämna barn och skjutsa till träningar. Det är på landsbygden de långa avstånden finns. Därför har vi drivit igenom en förändring av reseavdraget – det kommer nu vara beroende av hur långa avstånd man pendlar till arbetet, inte hur lång tid resan tar. Det gynnar oss som bor på landsbygden.

För både människor och företag är den digitala infrastrukturen också en förutsättning för en fungerande vardag. I Januariavtalet har vi därför förhandlat fram en skarp målsättning, som säger att 95 procent av Sveriges befolkning ska ha uppkoppling på 100 mb/s redan nästa år, 2020.

Allt sammantaget är en rejäl satsning på svensk landsbygd. Det är så Centerpartiet arbetar. I kommunen, i regionen och i riksdagen. För oss är målet alltid att hela Sverige ska ha samma förutsättningar att leva, växa och utvecklas.

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot

Karin Helmersson (C), regionråd med ansvar för regional utveckling

Anders Johansson (C), kommunalråd Mönsterås

Ingemar Einarsson (C), kommunalråd Kalmar

Johan Jonsson (C), Kommunalråd Emmaboda

Sthina Johansson Evertsson (C), kommunalråd Högsby

Christina Davidson (C), kommunalråd Nybro

Charlotte Sternell (C), gruppledare Oskarshamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.