Lämna slit och släng samhället

Joacim Rosenlund ,
Tänk efter lite, varför inte tänka lite mer långsiktigt även när du köper årets julklappar till dina nära och kära.
Foto:ERIK MÅRTENSSON / TT
Tänk efter lite, varför inte tänka lite mer långsiktigt även när du köper årets julklappar till dina nära och kära.

"I Kalmar har vi ett forskningsprojekt som ska stimulera just återanvändningen av avfall både i liten och stor skala. Glädjande är också att EU nyligen har släppt ett paket som ska driva Europa mot en cirkulär ekonomi, vilket är välkommet."

I efterdyningarna av klimatmötet i Paris står vi där igen och funderar över vad vi själva kan göra. Denna artikel handlar dock inte om klimatet. Sedan börjar vi istället fundera på vad vi ska köpa i julklapp. Är denna klappen fin nog? Det är ju tanken som räknas. Kanske behöver jag köpa något mer? För säkerhets skull. Denna artikel handlar inte heller om julklappar men jag vill sätta konsumtionen i en större kontext och berätta om den cirkulära ekonomin.

Hittills har våra samhällen i stort sett haft en linjär ekonomi där vi tar resurser från naturen, producerar, konsumerar och kastar bort. Detta är ett ohållbart tänk som är en kvarleva från den tidiga industrialismens dagar då man trodde att jorden hade oändliga resurser. Det är rent av oansvarigt för kommande generationer och det går inte att frånse detta om vi ska ta klimatfrågan på allvar.

Idén om en cirkulär ekonomi har därför växt fram. Meningen är att lägga i en extra växel för att både materiella och naturliga kretslopp ska fungera. Det man tar från naturen ska man ta tillvara på eller ge tillbaka. Här sluter man så att säga cirkeln och inkluderar naturen i ekonomin.

Detta innebär egentligen tre saker: hållbar användning av naturresurser, effektiv användning av material och energi samt att minimera avfall. Ordet avfall borde kanske avskaffas egentligen eftersom det handlar om resurser som man ännu inte kommit på hur man ska använda.

I takt med att naturresurser blir utarmade och därmed dyrare blir det också klart gynnsamt att röra sig mot en cirkulär ekonomi. En industri skulle kunna använda en annan industris avfall som resurs och därmed minska materialanvändningen. Flera forskare räknat på detta och framfört att det går att spara pengar här. I Kalmar har vi ett forskningsprojekt som ska stimulera just återanvändningen av avfall både i liten och stor skala. Glädjande är också att EU nyligen har släppt ett paket som ska driva Europa mot en cirkulär ekonomi, vilket är välkommet. De räknar på att detta kan skapa uppåt 170 000 nya jobb.

Det finns redan flera sådana initiativ runt om i Sverige. Det finns också platser där man kan lämna sin trasiga diskmaskin eller cykel på lagning istället för att slänga dessa. Vidare har vi sociala företag och ekoprenörer (istället för entreprenörer) som har fantasi nog att ta tillvara på sådant som man kanske tidigare såg som skräp. Driftiga företag som tar tillvara på frukt och grönt som är för gammal eller för ful och gör produkter av dessa.

Det går också prata om delandets ekonomi där vi lånar av varandra, allt från bilar till borrmaskiner. Vi har väl alla den där prylen som knappt används en gång per år. Kanske något man fått i julklapp tidigare år. Årets julklapp är en robotdammsugare, vad händer med alla gamla dammsugare man har hemma då?

Att gå från slit och släng samhället till mer cirkulärt tänkande är ett steg i rätt riktning. Kanske kan du ge bort det där föremålet till en second hand butik istället för att slänga det. Eller bort den där gamla tröjan direkt till någon annan som behöver den mer än du. Laga den gamla cykeln istället för att köpa en ny. Hade inte det vart en bra julklapp det också, en lagad cykel?

Julklappar hör ju julen till, men tänk långsiktigt!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.