Kultur är ett vaccin mot odemokratiska krafter

Debatt Artikeln publicerades

Kulturpolitik

Gång på gång ser vi exempel på hur demokratin och yttrandefriheten hotas, inte bara runt om i världen utan nu även i vårt eget land. Krafter på politikens ytterkanter bestående av extremister, populister och socialister hotar några av våra viktigaste grundläggande rättigheter. Genom att ta kontroll över media och den fria kulturen begränsas frihet och demokrati.

Därför blir jag mycket oroad över den kulturpolitik som Sverigedemokraterna (SD) för fram den kultursyn man står för. Vid en första anblick kan den verka rätt oförarglig. ”Att främja det svenska kulturarvet” vill vi säkert alla göra men när man i detalj vill gå in och styra en verksamhet som är en grundsten för demokratin så blir jag mörkrädd. Från SD säger man att man inte är kulturfientliga men då har man inte förstått vad kultur handlar om. Den ska vara fri. Den ska inte styras. Den ska väcka frågor och tillåtas att provocera inom lagens ramar. Det är just när man försöker styra och detaljreglera kulturen som man blir kulturfientlig.

Vi måste ha råd med en kulturell mångfald och vara tillåtande till olika kulturyttringar. Var hade vi varit nu om vi hade satt stopp för nya intryck och värderingar? På stenåldersnivå? Kulturen handlar ju om att våga testa nytt och våga ha öppna sinnen. Det finns inget att vara rädd för i framtiden, däremot finns det gott om misstag i det förflutna som vi ska försöka undvika.

Politik handlar för mig om att slå vakt om samhällets grundvalar som frihet, demokrati och yttrandefrihet. Där är den fria kulturen och det fria ordet grundstenar. För mig är den fria kulturen ett vaccin mot odemokratiska krafter. Något att slå vakt och vara rädd om. Vi står inför ett vägskäl vid valet. Frågan är vilken väg du väljer? Du bestämmer själv!

Pierre Edström, Amanda Falk och Jennie Uller, Liberalerna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.