Annons

Kraftsamling inför 2019

Strategisk plan
”Länets stora utmaning framöver är vattenbrist och torka. Det är jätteviktigt att alla medborgare fortsätter med en hållbar konsumtion av vårt värdefulla dricksvatten, men nu måste vi gemensamt också satsa på långsiktiga åtgärder.”
Publicerad 7 januari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valet, planeringen och rösträkningen var en av länsstyrelsens viktigaste uppgifter under 2018. Nu väntar 2019 och landshövding Thomas Carlzon ger i dag sin syn på vilka utmaningar som väntar.
Valet, planeringen och rösträkningen var en av länsstyrelsens viktigaste uppgifter under 2018. Nu väntar 2019 och landshövding Thomas Carlzon ger i dag sin syn på vilka utmaningar som väntar.Foto: Johanna Eriksson

På länsstyrelsen Kalmar län har vi inför 2019 haft ett intensivt budgetarbete. I skrivande stund vet vi fortfarande inte hur riksdagens nya budget kommer att påverka vår verksamhet. Alla enheter har förstås ändå gjort sin verksamhetsplanering och länsledningen har beslutat om prioriterade områden. Vi kallar dem vi för kraftsamling 2019:

# Effektivitet och service

Annons

# Vattenbrist/torka

# Ökat bostadsbyggande

# Agenda 2030

# Miljöprövningsdelegationen

Länsstyrelsen ska vara en excellent myndighet. Med det menar jag bland annat att alla som kontaktar oss ska kunna lita på att de får ett professionellt och trevligt bemötande oavsett om de får ett positivt eller negativt besked.

Länets stora utmaning framöver är vattenbrist och torka. Det är jätteviktigt att alla medborgare fortsätter med en hållbar konsumtion av vårt värdefulla dricksvatten, men nu måste vi gemensamt också satsa på långsiktiga åtgärder.

2019 kommer länsstyrelsen att bjuda in till fördjupad dialog och samverkan med målet att identifiera processer kring vattenförsörjning. Detta är ett arbete som kommer bedrivas både internt och externt, samt med både kommuner, näringar och organisationer.

Det avsaltningsverk och processvattenverk som byggts på norra Öland och på gång på södra Öland är bra, men vi måste bli bättre på att ta tillvara nederbörd och överskottsvatten, till exempel att göra fler våtmarker. Vatten måste vara en del i samhällsplaneringen. Vi kan inte fortsätta använda vårt viktigaste livsmedel i toalettstolarna. Vi måste också tillsammans med de största vattenkonsumenterna inom industrin och lantbruket hitta vattenreserver för att säkra vattentillgången under torra somrar.

Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar Län.
Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar Län.Foto: Mats Holmertz
”Om länsstyrelsen, regionen och kommunerna både i länet och i våra grannlän arbetar tillsammans är chansen betydligt större att göra oss hörda uppe i Stockholm.”
”Thomas Carlzon, landshövding.”

Men vi behöver också diskutera vad som är lämpligt att odla i vårt klimat. På Öland har vi under året till exempel tillsammans med andra aktörer på prov odlat sötpotatis, som klarar torka bättre än vanlig potatis. Den kräver i dagsläget heller ingen kemisk bekämpning utan är frisk och sund. Vanlig potatisblast är inte ätlig, men sötpotatisens blast är både god och nyttig! Försöket har gått bra, så jag hoppas verkligen att någon lantbrukare vågar satsa på detta.

Vår största utmaning när det gäller samhällsplanering är att vi ska kunna ge vägledning och bra planeringsunderlag till kommunerna för att de ska kunna bygga robusta samhällen. Tillsammans vill vi bidra till en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden. Detta samtidigt som vi bygger för en god och långsiktig hållbar livsmiljö, både för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer.

Annons

Viktigt för länsstyrelsen är också att värna om vår demokrati. Utgången av valet är fortfarande inte klart. Men länsstyrelserna kan se tillbaka på ett valarbete som gick smidigt och enligt plan. Länsstyrelserna värnar om och skyddar det robusta och rättssäkra valsystem vi har i Sverige. Det gör att det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att påverka valresultatet. Valsystemet är decentraliserat, eftersom röstning och rösträkning sker lokalt. Alla röster räknas manuellt och de kontrollräknas minst tre gånger av olika personer som blivit säkerhetskontrollerade. Det är också transparent, eftersom både röstmottagning och rösträkning är offentliga. Dessutom sparas alla röstsedlar tills nästa val vunnit laga kraft.

Den 26 maj är det dags igen. Då röstar vi till EU-parlamentet och skulle det bli ett extra val är vi redo för det också.

Under 2019 kommer jag fortsätta med strategiska samtal på residenset. Där ska vi diskutera alla viktiga frågor som rör Kalmar läns utveckling. Hittills har vi haft ett 20-tal samtal. Allt från havsplanering, ekologisk odling och informationspåverkan under valet till ökat träbyggande, design, foderbrist och Agenda 2030. Det viktigaste mötet vi har haft under året är det när vi bjöd in Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin efter sommarens torka. Många EU-stöd har försenats på grund av myndighetens IT-system och det är inte acceptabelt. Generaldirektören erkände att de haft problem och prisade länsstyrelsen Kalmar läns arbete med att ändå få ut större delen av bidragen. Där är vi glädjande ”bäst i klassen”, men ändå inte acceptabelt att alla inte har fått sina bidrag ännu.

Länsstyrelsen Kalmar län är statens förlängda arm i länet, men vi har också ett stort ansvar att lyfta viktiga frågor i länet upp till regering och riksdag. Jag tycker det är jätteviktigt att vi arbetar tillsammans för att utveckla länet. Om länsstyrelsen, regionen och kommunerna både i länet och i våra grannlän arbetar tillsammans är chansen betydligt större att göra oss hörda uppe i Stockholm.

Jag vill önska alla Kalmar länsbor ett riktigt gott nytt år. Tillsammans ska vi få diamanten Kalmar län att gnistra.

Thomas Carlzon, landshövding.

Annons
Annons
Annons
Annons