Kompetens - en ödesfråga

Caj Luoma, chef för utbildning och kompetensförsörjning, Transportföretagen
 Johan Ericson, förhandlare, arbetsrättsjurist Transportföretagen
 Sven Grahn, förhandlare och arbetsrättsjurist Transportföretagen
 ,
I Kalmar län är rekryteringsbehovet av yrkeschaufförer stort. Bara inom det kommande året kommer transportföretagen bland annat att behöva anställa 200 busschaufförer. Dagens debattörer efterlyser därför en storsatsning på utbildning.
Foto:Tomas Oneborg/SvD/TT
I Kalmar län är rekryteringsbehovet av yrkeschaufförer stort. Bara inom det kommande året kommer transportföretagen bland annat att behöva anställa 200 busschaufförer. Dagens debattörer efterlyser därför en storsatsning på utbildning.

"Utan transporter kan vi inte åka på semester. Vi skulle inte få mat på bordet. Hela vår tillvaro skulle vändas upp och ner utan transporter."

Transporter är en förutsättning för att vi ska kunna ta oss till jobb, skola och fritidsaktiviteter. Utan transporter kan vi inte åka på semester. Vi skulle inte få mat på bordet. Hela vår tillvaro skulle vändas upp och ner utan transporter. Vi är förmodligen helt omedvetna om transportbranschens stora behov av att anställa fler kvinnor och män. Utan dem skulle jobb gå förlorade och vår välfärd att drabbas.

Uppemot 40 000 jobb riskerar att saknas år 2030 om relevanta politiska satsningar inte görs för att möta branschens rekryteringsbehov.

I Kalmar län är rekryteringsbehovet mycket stort, nära 200 busschaufförer sökes närmaste året. Även lastbilschaufförer efterfrågas, bara inom en sexmånadersperiod handlar det om cirka 70 personer och till motorbranschen behövs cirka 80 personer närmaste treårsperioden. Dessa slutsatser presenteras i rapporten Transportnäringen och jobben i Kalmar län som vi har låtit ta fram med syfte att belysa transportnäringen ur ett sysselsättningsperspektiv.

Branschens rekryteringsbehov beror dels på åldrande yrkesgrupper och på stora pensionsavgångar. Det beror även på att allt färre unga har körkort. Dessutom har intresset för gymnasieskolans fordons- och transportprogram minskat under senare år. Minskade infrastruktursatsningar och ett högt kostnadsläge då det gäller skatter och avgifter jämfört med övriga Europa är likaså viktiga förklaringar.

För att branschen ska kunna växa och utvecklas och för att jobb inte ska gå förlorade måste bransch, skola och beslutsfattare i samverkan skapa förutsättningar för att locka fler till transportnäringen. Vi välkomnar att regeringen i sin budget för 2018 vill satsa på yrkesutbildningarna och på vuxenutbildningen. Men vi kan inte luta oss tillbaka. Utbildningskvaliteten måste stärkas och fler insatser som ger relevant kompetensutveckling för yrkeslärare liksom tillgång till utrustning som motsvarar teknikutvecklingen i branschen behövs. Här krävs en aktiv samverkan mellan skola och näringsliv. Ytterligare ett konkret förslag är att integrera körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan.

Transporterna är en förutsättning för det lokala näringslivet att kunna växa och utvecklas och för att din vardag ska fungera. Utebliven rekrytering skulle innebära omfattande konsekvenser för länet och för hela landet.  Vi vill därför påminna om transporternas betydelse och om det långsiktiga arbete som branschens kompetensförsörjning fordrar. Transportbranschen är en framtidsbransch. Vi finns tillgängliga för dialog om hur vi kan locka fler kvinnor och män till branschen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.