Annons

Kommande generationer ska kunna bada i Östersjön

”Vi är alla med och delar på Östersjön. Då är det också viktigt att vi alla är med och delar på ansvaret för att rädda vårt gemensamma innanhav.”
Publicerad 13 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dagens C-debattörer är oroliga för Östersjöns framtid. Nu kräver de att både Sverige och de andra länderna runt Östersjön agerar för att rädda innanhavet till nästa generation.
Dagens C-debattörer är oroliga för Östersjöns framtid. Nu kräver de att både Sverige och de andra länderna runt Östersjön agerar för att rädda innanhavet till nästa generation.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mönsterås kommun har ett fantastiskt läge utmed Kalmarsund som förenas med inlandet bland annat genom Emån och Alsterån. Läget ger fantastiska möjligheter för hög livskvalitet med tillgång till attraktiva boendemiljöer och närhet till natur, rekreation och friluftsliv. Östersjön och åarna ger oss fina möjligheter för bad, fiske och båtliv.

Men Östersjön och kustmiljön står fortfarande inför stora utmaningar. Det är ett gemensamt ansvar för alla 14 länder och närmare 90 miljoner invånare inom detta förorenade havs avrinningsområde. Vi är alla med och delar på Östersjön. Då är det också viktigt att vi alla är med och delar på ansvaret för att rädda vårt gemensamma innanhav. Mot den här bakgrunden är det mycket positivt att Centerpartiet lanserat förslaget om utsläppsrätter. De länder som smutsar ner Östersjön ska också betala. De länder som varit dåliga på att minska utsläppen får, med Centerpartiets förslag, även ekonomisk anledning att bidra till att vända övergödningen.

Annons

I längden är det internationella samarbetet nyckeln till överlevnad för Östersjön. Vi måste också arbeta både nationellt och lokalt. Centerpartiet har i sitt budgetförslag föreslagit en satsning på 1,3 miljarder mer än regeringen för rent vatten och förbättrad havsmiljö. Målet är att även kommande generationer ska kunna få lära sig att simma och fiska i en levande Östersjö.

Mönsterås kommun ligger utmed en känslig kuststräcka med grunda vatten och långa vikar. Mönsterås kommun har under många år jobbat aktivt tillsammans med det lokala jordbruket för att minska läckaget från åkermarken till exempel genom att anlägga våtmarker som fångar upp kväve och fosfor innan detta når havet. De mest kända våtmarkerna är "gäddfabriken" vid Kronobäck och Lillåns mynning. Studier visar att våtmarker är en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna vi kan göra för att minska tillförseln av näringsämnen till kusten.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås.
Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås.Foto: Mimmi Kungberg
”Målet är att även kommande generationer ska kunna få lära sig att simma och fiska i en levande Östersjö.”
”Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås.”

En av våra största kommunala miljöinvesteringar är utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp. Genom att prioritera de kustnära områdena når vi största möjliga effekt. Vi har jobbat med att förbättra reningen vid våra avloppsverk och investerar regelbundet i ny teknik för för att ytterligare höja reningsgraden.

Vi ser också stora möjligheter framåt att hitta ytterligare åtgärder för att sänka den lokala belastningen på kustvattnet. Vi ska fortsätta med att anlägga fler våtmarker och bygga ut de kommunala VA-system i de kustnära områdena. Reningsverken tar idag bort 95 procent av den fosfor som kommer med avloppsvattnet men ytterligare rening går att genomföra.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att kväve och fosfor är näringsämnen som ingår i det naturliga kretsloppet. Den enda långsiktigt vettiga lösningen är att dessa tas tillvara och återförs till marken där de behövs. Avloppsslammet från våra reningsverk återförs redan idag till jordbruket som växtnäring. Det finns två intressanta möjligheter på det här området.

Biogasprojektet i Mönsterås, som en grupp lantbrukare driver innebär produktion av miljövänlig, koldioxidneutral biogas. I processen får man också fram rötrester med mera lättillgängligt kväve som lättare tas upp av växterna. Vidare samlar man ihop stora mängder av framförallt fosfor som transporteras bort till andra delar av landet som har brist på det.

Det andra är att EUs regelverk öppnat upp för att använda det renade avloppsvattnet för bevattning på åkrarna. På så sätt skulle vi kunna uppnå en cirkulation - ett system som inte tillför näringsämnen till Östersjön från reningsverken. Det är något som vi är beredda att jobba för.

Vi presenterade nyligen ett lokalt program med 14 åtgärdspunkter för bättre kustmiljö. Vi hoppas på väljarnas stöd för att fortsätta med det arbetet.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås.

Roland Åkesson (C), miljönämndens ordförande.

Annons
Annons
Annons
Annons