Klimatet kan inte vänta

Kalmar län Artikeln publicerades
”Klimatkrisen går inte att skjuta fram, den är redan här. Det vet de 20 miljoner människor som idag är på flykt från torka och naturkatastrofer”, skriver dagens debattör Max Troendlé (MP).
Foto: Marcus Holmgren/Läkarmissionen /TT
”Klimatkrisen går inte att skjuta fram, den är redan här. Det vet de 20 miljoner människor som idag är på flykt från torka och naturkatastrofer”, skriver dagens debattör Max Troendlé (MP).

Snart är det dags för planetens kanske viktigaste val. Klimatet är en av de mest avgörande frågorna för mänskligheten och måste vara det även i valet.

Många partier verkar tycka att klimatfrågan ska lösas sen. Att politiker i framtiden får göra det jobbet, eller att vi bara kan sitta och vänta och hoppas på att ny teknik ensamt löser det åt oss.

Det håller inte. För det är bråttom. Klimatkrisen går inte att skjuta fram, den är redan här. Det vet de 20 miljoner människor som idag är på flykt från torka och naturkatastrofer. Och gör vi inget nu kommer Kalmar län drabbas hårt. Torka som slår mot lantbruket, en stigande havsnivå som sätter stora delar av våra städer under vatten och extremväder som blir ett vanligt inslag i vardagen.

Det är nu vi ska lösa det här. Det är nu vi ska vara modiga. Det är nu vi ska ta de viktiga politiska besluten. Det är nu vi tillsammans ska ta hand om den här planeten. Det går inte att blunda längre.

För den som vågar tänka lite nytt finns många möjligheter att både minska utsläppen och skapa ett bättre samhälle. Det sjunkande priset på förnybar energi och regeringens solcellsstöd ger möjlighet att producera ren energi på både ladugårdar och husens tak. Om vi bygger om våra städer så att kollektivtrafik och cykel ges mer plats får vi bättre hälsa och trevligare städer samtidigt som utsläppen minskar. Om vi kör våra bilar på öländsk sol och biogas från Läckeby kan vi bli självförsörjande samtidigt som vi slipper beroendet av ryskt uran och olja från Mellanösterns diktaturer. Om vi släpper tanken på att ständigt konsumera mer kan vi får mer tid för att leva och umgås med nära och kära.

Miljöpartiet vågar tänka nytt, det har vi gjort i 30 år nu. Vår vision är ett samhälle där alla har samma förutsättningar i livet och där vi inte förbrukar med än vad jorden klarar av. Och det kan väl inte vara så svårt? För alla partier säger sig ta klimatfrågan på allvar.

Men verkligheten är en annan. Alla borgerliga partier och SD vill drastiskt skära ner på miljöbudgeten. De vill göra flyget billigare, trots att utsläppen ständigt ökar. Både Centerpartiet och KD-politiker är verklighetsfrånvända nog att påstå att vi kan flyga ännu mer utan att utsläppen ökar. Moderaterna säger nej till höghastighetståg, och satsar istället på stora nya motorvägar i storstäderna.

Jag och många med mig har ofta jublat över regeringens politik, men ett par gånger också varit riktigt besvikna. Ibland har vi med våra 6,89 procent av rösterna inte lyckats få igenom 100 procent grön politik i riksdagen, hur mycket vi än försökt. Men det är dags att lyfta blicken och jämföra partiernas prioriteringar. Och faktum kvarstår att Miljöpartiet i regering har mer än fördubblat miljöbudgeten och gjort det dyrare att släppa ut. Vi har börjat arbetet med att ställa om Sverige, ett arbete våra motståndare vill avbryta. Ska vi stoppa klimatförändringarna måste vi agera nu, och det finns bara ett parti som gör det på riktigt.

Vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som handlar om att vi ska kunna titta våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde. Ett val där tron på en modern och hållbar värld står mot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Där ett samhälle som tar hand om varandra står mot egoism. Ett val där nya smarta lösningar står mot att köra på som vi alltid har gjort.

Rent konkret handlar det om att göra allt vi kan för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämställdheten och bekämpa de sociala orättvisorna.

Det är nu vi ska lösa det här. Klimatet kan inte vänta.

Max Troendlé (MP)

Riksdagskandidat för Miljöpartiet Kalmar län

Max Troendle (MP)
Foto: Paul Madej
Max Troendle (MP)
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.