Kaxiga Klimatkalmar!

Debatt Artikeln publicerades
Satsningarna på solel har blivit en stor succé, satsningarna på Nöbble Solpark och på Kalmar Öland Airport har lockat många intresserade.
Foto: Mats Holmertz
Satsningarna på solel har blivit en stor succé, satsningarna på Nöbble Solpark och på Kalmar Öland Airport har lockat många intresserade.

Kalmarsundsveckan

”För första gången inleds den traditionella Kalmarsundsveckan med en heldag om klimat, där vi lyfter fram de stora riskerna och kostnaderna för regionen med ohejdade klimatförändringar.”

Vi befinner oss nu ett helt avgörande läge, där sommaren fått nästan alla att inse hur allvarliga klimatförändringarna kan bli - men där vi fortfarande kan lyckas hejda de värsta effekterna. I det läget är det helt avgörande att få till ett ledarskap i omställningen; någon som visar vägen och gör det enkelt för andra att inspireras, ta efter och kanske utmana att göra mer. Kalmarsundsveckan vill visa vägen!

Delar av klimatledarskapet behöver vara partipolitiskt, och det är glädjande att klimatfrågan nu så starkt går fram som en viktig fråga i valet och inför kommande mandatperiod, där samtliga partier nu behöver gå från att övergripande stå för de ambitiösa klimatmål Sverige antagit, till att konkret visa hur de ska uppfyllas. Men en mycket viktig del av omställningen är inte partipolitisk, utan sker på arbetsplatser, skolor, i hemmet och på andra ställen - och här vill Kalmarsundsveckan visa vägen.

Anna Blom, vd Länsförsäkringar Kalmar län.
Foto: Paul Madej
Anna Blom, vd Länsförsäkringar Kalmar län.
”Andelarna i Nöbble Solpark tog slut direkt och nu byggs Sveriges största solpark på Kalmar Öland Airport.”
Anna Blom, Länsförsäkringar Kalmar län

För första gången inleds den traditionella Kalmarsundsveckan med en heldag om klimat, där vi lyfter fram de stora riskerna och kostnaderna för regionen med ohejdade klimatförändringar, hjälper Kalmarbon att räkna ut sin egen - oftast ohållbart höga - klimatpåverkan - men också lägger starkt fokus på vad var och en kan göra här och nu. Konkret ser vi minst fem områden där många av oss i närtid kan minska vår klimatpåverkan radikalt, som också kommer att fördjupas under onsdagens Kaxiga Klimatdag under Kalmarsundsveckan:

1. Byt från fossilt till förnybart. Kalmar län håller på att bli Sveriges biogasframsida, där hushållens avfall och jordbrukets rester omvandlas till lokalt producerade, klimatsmarta biobränslen. Valet mellan att gynna Putin genom att fortsätta tanka fossilt, där hälften kommer från Ryssland, eller att gynna bygden och klimatet bör vara enkelt - ställ om till biogas eller andra förnybara bränslen.

2. Trampa på! Kalmar utvecklas till en cykelkommun, men aldrig så många cykelvägar hjälper inte klimatet om vi inte får fler som cyklar. Här kan var och en göra ett eget val, men vi uppmanar också arbetsgivare att stimulera cykling genom att ha bra cykelställ, omklädningsrum och kanske tjänstecyklar. Samtidigt ser vi hur cyklingen, inte minst med elcykelns intåg, allt oftare är det snabbaste färdvalet - och dessutom ger den så viktiga vardagsmotionen.

3. Välj skogen. Länet och hela Småland är navet för omställningen till det gröna guldet, där alltmer kan och bör göras av skogens material. Det handlar inte alls bara om biobränsle, utan alltifrån kalsonger till höghus kan och bör mycket oftare byggas i trä. Byggbolagen har en viktig roll, men också var och en av oss när vi väljer hur vi ska bo, värma huset eller klä oss - välj grönt, välj skogsbaserat!

4. Byt el! Kalmar Energi har lanserat Energirepubliken med "redig energi från trakten", från Kalmarsundsvindar och öländsk sommarsol. Det har verkligen blivit populärt; andelarna i Nöbble Solpark tog slut direkt och nu byggs Sveriges största solpark på Kalmar Öland Airport. Var och en kan vara del av omställningen genom att byta till "redig energi", antingen från energibolaget eller kanske rentav från det egna hustaket!

5. Samarbeta för klimatet. Många av oss har personligen drabbats av hettan, torkan och bränderna - och ännu fler har engagerat sig för att hjälpa till med att spara vatten, släcka bränder, hitta djurfoder eller stödköpa av svenska bönder. Ska vi klara klimatutmaningen behöver vi samarbeta - och just detta vill Kalmarsundsveckan inspirera till!

Anna Blom, Länsförsäkringar Kalmar län, Mattias Goldmann, Fores , Malin Almqvist, länsstyrelsen, Thomas Bergfeldt, Kalmar Vatten, Anna Blom, Länsförsäkringar Kalmar län, Jan Fors, KSRR, Anna Karlsson, Kalmar Energi. Catherine Legrand, Linnéuniversitetet, Thomas Leijon, Skanska, Johan Persson, (S) Kalmar kommun, Anna Thore, WSP

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.