Kampen måste fortsätta

Debatt Artikeln publicerades
Arbetet för jämställdhet och för kvinnors lika värde måste fortsätta, de framsteg som gjorts är långt ifrån tillräckliga. Framförallt måste alla män engagera sig i arbetet anser dagens SSU-debattör.
Foto: Jessica Gow/TT
Arbetet för jämställdhet och för kvinnors lika värde måste fortsätta, de framsteg som gjorts är långt ifrån tillräckliga. Framförallt måste alla män engagera sig i arbetet anser dagens SSU-debattör.

Jämställdhet

”Vart var männen? Vi män måste gå sida vid sida med kvinnorna i denna kamp. Och det är nog en av de saker som gjort mig mest arg under dessa dagar. Att få uppleva denna farliga ignorans som män har för jämställdhetsfrågor är chockande!”

Arg, inspirerad och bestämd. Så känner jag mig efter fem dagar i Bryssel där jag deltagit på konferensen Step it up for Gender Equality in a Progressive Society - Youth for gender equality forum 2019.

Jag är arg för att vi ser en tydlig backlash inom jämställdheten i såväl Sverige som i Europa. När högerextrema röster kommer in i maktens rum slängs alltid jämställdhetsfrågorna ut genom fönstret. Vi ser det bland annat i Polen, Ungern och Bulgarien. När jag hör mina kamrater berätta om situationen i deras hemländer blir jag bara tom och ledsen. Förbud mot abort, kvinnor betalas för att stanna hemma och föda barn och lönegapet mellan kvinnor och män ökar och ligger idag på 16 procent. Gapet mellan könens olika pensioner landar då på svindlande 40 procent.

Jag är arg över hur män misshandlar kvinnor både psykisk och fysiskt - i hemmet, på jobbet, i offentligheten. Varje dag dör sju kvinnor i EU av mäns våld mot kvinnor. VARJE DAG! Hur kan vi sista tysta och acceptera detta?

Alexander Högberg, kassör och studieledare SSU Kalmar län.
Alexander Högberg, kassör och studieledare SSU Kalmar län.
”Vi kan inte bli fat and happy, vi måste hela tiden förbättra oss gällande jämställdheten.”
Alexander Högberg, kassör och studieledare SSU Kalmar län.

Jag är arg för när vi diskuterade jämställdhetsfrågor på S och D:s gruppmöte (Socialist&Democrats in EU) deltog nästan bara kvinnliga parlamentariker. Vart var männen? Denna kamp är inte bara kvinnornas kamp, utan allas. Vi män måste gå sida vid sida med kvinnorna i denna kamp. Och det är nog en av de saker som gjort mig mest arg under dessa dagar. Att få uppleva denna farliga ignorans som män har för jämställdhetsfrågor är chockande!

Men jag känner mig också inspirerad. 55 ungdomar från hela EU samlades i Europaparlamentet, alla drivna, engagerade och aktiva i sina hemländer i frågan kring jämställdhet. Att få träffa så många unga människor som brinner för jämställdhet är en av de bästa upplevelserna jag varit med om. Jag har inte bara träffat 55 medkämpar i kampen om en jämställd värld, utan också 55 nya och starka vänner! Att få diskutera jämställdhet ur så många perspektiv, med så många olika experter på området och med så drivna människor har utvecklat mig och mina tankar något enormt.

Därför är jag mer bestämd än någonsin för att fortsätta kämpa. Inför det kommande EU-valet är det viktigare än någonsin att gå och rösta, rösta på ett parti som står upp för jämställdhet. Ett parti som kommer kämpa för att minska löne- och pensionsgapen. Ett parti som kommer sätta stopp för mäns våld mot kvinnor. Ett parti som kommer prioritera kvinnors rättigheter. Ett parti som prioriterar jämställdhet för alla.

Vi i Sverige är ett föregångsland i jämställdhetsfrågorna, det har märkts när andra deltagare har velat prata om varannan-principen på våra vallistor, barn- och äldreomsorg, särbeskattning och föräldraledighet. Men när jag berättar att även Sverige har nåts av backlashen blir de bestörta. Vi har slutat att på ett progressivt sätt jobba med jämställdhetsfrågorna, med anledning att vi varit bäst. Men vi kan inte bli fat and happy, vi måste hela tiden förbättra oss gällande jämställdheten. Såklart för att stärka kvinnor i Sverige och deras rättigheter, men också för att vi är en förebild för resten av EU. Slutar vi vår kamp, varför ska då andra fortsätta?

Många lösningar presenterades och diskuterades, men det gemensamma var att vi måste gå tillbaka till gräsrötterna. Vi måste börja prata med våra medborgare, träffa dem där de finns - i matbutiken, på arbetet, på torget. Något vi en gång i tiden var duktiga på som nu högerextrema partier i Sverige så väl EU har börjat med för att sprida sitt hat. Vi måste lyfta problemen rörande jämställdhet och samla många medkamrater så vår röst för en jämställd värld blir högre och hörs över det hatet som sprids. Jämställdhet har inga landsgränser, och för att nå i vårt mål måste vi göra det tillsammans, över nationsgränserna, genom EU.

För vi är alltid starkare tillsammans!

Alexander Högberg, kassör och studieledare SSU Kalmar län.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.