Kampen för mänskliga rättigheter viktig året om

Niklas Cedergren
 Maria Hammarström
 ,

Då var det drygt två veckor sedan Prideveckan i Kalmar avslutades. Det hölls mängder av föreläsningar, utställningar och arrangemang av upplysningskaraktär. Veckan avslutades med ett massivt Pridetåg där runt 7500 personer manifesterade för mänskliga rättigheter.

Prideveckan är en samhällsviktig insats och responsen i Kalmar har varit enorm, en succé. 
Kalmarsund Pride behövs. 
Kalmarsund Pride och alla sponsorer, deltagare och frivilliga gör skillnad för att skapa ett medmänskligare samhälle. Och här ligger Sverige i framkant, även om arbetet aldrig får upphöra.Globalt sett finns det dessvärre mängder av exempel på inhumana, orättvisa, kränkande och förkastliga tilltag mot hbtq-personer. Ett tiotal länder har möjlighet att utdöma dödstraff för homosexualitet och därmed riskerar människor att dö på grund av vem de älskar. Ett 70-tal länder och territorier har olika typer av straff för homosexualitet, där straffskalan sträcker sig från böter, piskstraff, kemisk kastrering till långa fängelsestraff, även livstidsstraff.

I några av dessa områden är det endast manlig homosexualitet som är juridiskt olaglig.
Därtill finns det många stater, trots att homosexualitet är legalt, där det råder stigmatisering och utbredd diskriminering mot sexuella minoriteter.


Diskrimineringen mot hbtq-personer finns alltså både på det juridiska planet och via okunskapsbaserad fördomsfullhet. Överallt, runt om i världen.


Men ignorans brukar botas med kunskap. Och där har Pridefestivaler i Sverige och runt om i världen en exceptionellt viktig roll.
 För visst kan upplysning spridas över gränser, både fysiska och imaginära.

Därför kan Prideveckan i Kalmar ha en viktig roll långt bortom den lokala geografin och på sikt även att få människor att reflektera över frågor om människors rättigheter, hela året runt.