Kalmars största arbetsplats

Debatt Artikeln publicerades

Jobben

”Verksamhet med personlig assistans ska åter finnas i kommunen. Ett försök med kortare arbetstid med bibehållen lön ska startas. Vi ska bättre ta vara på den kompetens som finns hos våra nya svenskar.”

Dagens V-debattörer levererar ett vallöfte gällande välfärdsjobben i Kalmar kommun. ”Verksamhet med personlig assistans ska åter finnas i kommunen.”
Foto: Hasse Holmberg/TT
Dagens V-debattörer levererar ett vallöfte gällande välfärdsjobben i Kalmar kommun. ”Verksamhet med personlig assistans ska åter finnas i kommunen.”

Kalmar kommun är den största arbetsplatsen i kommunen med cirka 5 400 fast anställda i olika förvaltningar. Till detta kommer anställda i olika "kommunbolag" och alla vikarier till exempel under sommaren. Inom verksamheten finns viktiga, ansvarsfulla och intressanta arbetsuppgifter som har mycket stor betydelse för allas vår livsmiljö och livskvalitet. Från vatten och avlopp, via förskola, skola, kultur och föreningsliv, äldreomsorg, socialtjänst, brandkår, gator och parker, bostadsplanering till turism och flygplats. Verksamheten pågår under dygnets alla timmar och året runt.

Det är helt avgörande för kommunens utveckling att denna verksamhet fungerar bra. Utan en väl organiserad välfärdsverksamhet med hög kvalité skulle det bli svårt för företag, universitet och organisationer att driva sina verksamheter. Mycket av vår gemensamma välfärdsverksamhet fungerar bra, men fortfarande finns det stora orättvisor och klyftor mellan människor. Vi har också en kommunal arbetsplats som är attraktiv, effektiv och utvecklande, men det finns stora utmaningar framåt. Personalen gör ett fantastiskt jobb.

Arbetet med välfärden pågår varje dag. Nyckelord är hög kompetens, öppenhet, delaktighet, jämställdhet och trygghet. Vi har infört heltid som norm. Vi har ett omfattande utbildnings-program, arbetar hårt med förbättrad arbetsmiljö och i flera budgetar har vi gett mer pengar till verksamheten vilket ger ännu bättre förutsättningar för personalen att klara jobb och kvalité. Sjukskrivningarna minskar.

Positivt samarbete med facken och en öppen, inbjudande dialog med alla de kommuninvånare vi dagligen möter i olika verksamheter skapar framtidstro och utveckling. Det går bra för hela vår kommun och en mycket viktig del är alla de anställdas stora och viktiga arbete med hög kunskap och kvalité. Vi ska vara ett föredöme som arbetsgivare. Arbetet fortsätter!

Allt detta är ingen tillfällighet, utan resultatet av ett långt politiskt arbete i Kalmar kommun. Det kunde varit helt annorlunda. Det finns förslag från flera oppositionspartier i Kalmar. Ett förslag är att slå sönder och sälja ut verksamheten till privata intressen, med vinstjakt kan vi anta. Moderaterna för fram en utmaningsrätt där nästan all verksamhet kan privatiseras. Där finns det inte mycket till omtanke och tilltro till personalen. De ser välfärden som en marknad, inte en medborgerlig rättighet.

Bertil Dahl (V), kommunalråd.
Foto: Mats Holmertz
Bertil Dahl (V), kommunalråd.
”De ökande klyftorna mellan människor måste minska. En utbyggd välfärd är en del i arbetet för en jämlikare kommun.”
Bertil Dahl (V), kommunalråd

Konsekvensen blir sämre arbetsvillkor, otrygga anställningar och mindre resurser när vinst ska tas ut. Förslag finns om sänkt skatt som minskar resurserna, färre personer föreslås jobba med jämställdhet, miljö och tillgänglighet. Det finns också ett parti som skyller allt på personer med utländsk bakgrund och ställer grupper mot varandra.

Som tur är har dessa förslag inte gått igenom. Det finns i Kalmar idag en stark politisk majoritet för en utbyggd välfärd. Mycket vänsterpolitik har det blivit, men mer behövs.

Framåt finns flera stora utmaningar i kommunens roll som största arbetsgivare för att utveckla välfärden och ett Kalmar för alla. Låt oss avsluta med några exempel.

Vi behöver anställa fler personer i förskola, fritidshem, skola och omsorg. Då klarar vi en fortsatt hög kvalité i verksamheten, kan förbättra arbetsmiljön, minska sjukskrivningar och säkra välfärden. De ökande klyftorna mellan människor måste minska. En utbyggd välfärd är en del i arbetet för en jämlikare kommun.

Vinstjakten hör inte hemma i den gemensamma välfärden. Skattepengar ska användas till det är avsedda för. Verksamhet med personlig assistans ska åter finnas i kommunen. Ett försök med kortare arbetstid med bibehållen lön ska startas. Vi ska bättre ta vara på den kompetens som finns hos våra nya svenskar.

Jämställdhetsarbetet ska garantera jämställda löner fullt ut och jämställdhetssäkrad verksamhet. Vi ska utveckla nya sätt att bättre ta tillvara kunskap och medverkan hos alla anställda.

Bertil Dahl (V), kommunalråd

Liselotte Ross (V), kommunalrådskandidat

Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande barn- och ungdomsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.