Kalmarborna trivs och är stolta över sin stad

Debatt Artikeln publicerades

Replik, på debattinlägg om kommunpolitik i Kalmar, publicerat 11 augusti.

Den före detta M-politikern Rolf Bertilsson tycker föga förvånande att det behövs en ny majoritet i Kalmar. Det är upp till alla och envar att tycka vad man vill men det finns ett antal felaktiga påståenden som måste bemötas.

Bland annat påstås det att vi lägger ned "gamla hederliga skolor". Inget kan vara mer fel. Vi bygger nytt och vi renoverar. Under senaste året har vi byggt ut Halltorpsskolan och snart invigs nya Hagbyskolan. En investering på över 100 miljoner. Rolf Bertilsson påstår också att vi ska fösa ihop tusentals elever i en ny enhet. Det är också helt fel. Den nya skolan vid Tallhagen kommer inrymma förskola, mellanstadium och högstadium i uppdelade lokaler. Skolan kommer inte i närheten av ens tusen elever.

Antalet barn växer kraftigt i Kalmar och de nuvarande skolorna är fulla. Alternativet hade varit att hitta ett lämpligt centralt markområde och byggt motsvarande lokaler på en ny plats. En investering som inte hade understigit en halv miljard. Nu kan dessa medel läggas på personal och innehåll istället för betong. Det är den linje som är beslutad med mycket bred majoritet. Två av tre partier i rest-alliansen röstade för.

Rolf Bertilsson påstår också att vi bygger industriliknande vård och omsorgsboenden i Kalmar. Under de senaste åren har vi byggt boenden i Smedby, Varvsholmen, Berga och Norrliden. Jungmansgården har byggts ut. Att kalla dessa boenden för industrier är kränkande både mot personalen och de boende. Stor omsorg har lagts på att skapa moderna och hemtrevliga miljöer för våra äldre. Jag tycker Rolf Bertilsson ska göra ett studiebesök på några av våra boenden. Jag är glad och stolt över att vi, till skillnad från många andra kommuner, har lagt resurser på att bygga för våra äldre. I Kalmar har vi inga köer. Vi erbjuder till och med plats för alla över 85 åringar utan biståndsbedömning.

I slutet av insändaren menar Rolf Bertilsson att alla som bor i Kalmar har fått det sämre. Han ställer det i kontrast mot att vi för fjärde året i rad har blivit Årets Sommarstad. För ett halvår sedan presenterades en opinionsundersökning som visade att 86 procent av Kalmarborna tycker att utvecklingen i kommunen går åt rätt håll.

Om man inte tror på denna undersökning kan man titta på Sveriges mest omfattande undersökning. Det är tidningen Fokus ranking över var det är bäst att leva och bo. Där hamnar Kalmar på 17e plats av 290 kommuner. Rolf har dock rätt på en punkt. Det finns absolut inget egenvärde i själva utmärkelsen Årets Sommarstad. Det stora egenvärdet ligger istället i att vi numera har över tusen personer som är helårsanställda i besöksnäringen. En ökning med ett antal hundra på några år. Ett annat egenvärde ligger i att Kalmarborna trivs och är stolta över allt som händer i Kalmar. Det förklarar varför så många Kalmarbor rekommenderar sina vänner och bekanta att flytta till vår kommun.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.