Kalmar satsning börjar med breddidrotter

Debatt Artikeln publicerades

Replik på debattinlägg av Inger Hilmansson (FP).

Jag läste med stigande förvåning en debattartikel från Folkpartiet om behovet av att satsa på idrotten i Kalmar. Förvåningen dök upp därför att Folkpartiet med Inger Hilmansson i spetsen knappast har varit drivande i den stora satsning på idrott och föreningsliv som genomförts de senaste åren.
I artikeln slår man ett slag för en satsning på friidrotten på Fredriksskans. Det är bra och ligger helt i linje med de planer som finns. En förutsättning för detta har dock varit att Kalmar FF har sin verksamhet på en ny arena. En satsning som Folkpartiet och Inger Hilmansson var emot.
Man tycker också att Destination Kalmar ska ge ett bidrag till Kalmar SK för att man arrangerar Drottning Margaretaloppet. Det kan man naturligtvis göra men då får uppdraget och bidraget till Destination Kalmar förändras och kraftigt utökas. Destination Kalmars uppdrag inom idrotts­turism är att initiera och stödja nya evenemang som bland annat skapar gästnätter till Kalmar. Margaretaloppet är bra för Kalmar men det är knappast ett nytt evenemang. Folkpartiet har kraftigt velat sänka anslagen till Destination Kalmar eller till och med att lägga ned bolaget helt.
Man gör också en jämförelse med Växjö där man nu genomför en gigantisk satsning på idrotten. Närmare en halv miljard har satsats. I Kalmar har vi påbörjat denna resa men vi har valt att satsa mer på breddidrotten. Det är mot den bakgrunden vi exempelvis satsar på sporthallar i våra ytterområden eller på de multiarenor som byggts i Norrliden och Smedby och nu ska byggas i Ljungbyholm, Lindsdal och Funkabo. Att Inger Hilmansson är emot Guldfågeln Arena på grund av kommunala kostnader men samtidigt hyllar Växjö är en tankevurpa av Guds nåde.
Under våren kommer planarbetet för Fredriksskans att börja klarna. Då kan vi mer i detalj sätta oss ned i en dialog med Kalmar SK om hur en friidrottsarena med SM-status ska se ut. Under tiden pågår byggnation av sporthall i Rockneby. Snart sätts också spaden i jorden för ny sporthall på södra området. Kalmar går framåt!

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande