Kalmar måste ta sitt ansvar

Alexander Franzén, språkrör Grön Ungdom Kalmar län Miriam Holmgren, språkrör Grön Ungdom Kalmar län Henning Håkansson, ordförande CUF Kalmar län Stina Prim, talesperson Ung Vänster Kalmarsund Christoffer Saanum, ordförande LUF Kalmar län ,
Gör om - gör rätt. Ledande företrädare för fyra ungdomsförbund uppmanar nu Kalmar kommun att ändra sig och låta de ensamkommande ungdomarna som redan bor i Kalmar få stanna i kommunen.
Gör om - gör rätt. Ledande företrädare för fyra ungdomsförbund uppmanar nu Kalmar kommun att ändra sig och låta de ensamkommande ungdomarna som redan bor i Kalmar få stanna i kommunen.

"Vi kräver att Kalmar kommun tar sitt ansvar och ser till att de ensamkommande ungdomarna får den trygghet de förtjänar."

Hösten 2015 kom många barn och unga till Sverige för att söka skydd från krig. Kalmar stod redo, boenden fixades och civilsamhället kavlade upp armarna. Ungdomarna har fått skolgång, nya kompisar och ett socialt sammanhang. Nu riskerar allt att ryckas upp. Vi kräver att Kalmar kommun tar sitt ansvar och låter de ensamkommande ungdomarna stanna i kommunen!

Med nuvarande system är det kommunerna som ansvarar för ensamkommande barn och unga under 18 år. Det innebär att kommunen ansvarar för såväl boende och skolgång som etablering och integrationsprojekt. Men, när ungdomen fyller 18 år och då räknas som vuxen övergår allt ansvar till migrationsverket. Det innebär att ungdomen nästan alltid flyttas från kommunen där den bott i flera år till ett vuxenboende någonstans i landet. Med bara några dagars varsel kan ungdomen få beskedet att den ska flytta från Kalmar till Falun, för där fanns ett ledigt rum just då. Ensamkommande barn som väntar på besked om asyl har i snitt väntat i ett och ett halvt år. Med dessa orimligt långa handläggningstider hinner många fylla 18 innan beskedet kommer.

Att barn och ungdomar tvingas flytta mitt i sin process är inget annat än ogenomtänkt integrationspolitik. Detta är ungdomar som rotat sig här och ser Kalmar som sitt hem. Här finns skolan, vännerna och fotbollsklubben. Här finns ett civilsamhälle som tar sitt ansvar. Det är idrottsklubbar som välkomnar nya spelare och ideella eldsjälar som löser boendet för ungdomar som annars tvingas flytta.

Kulturprojekt som Songlines jobbar tillsammans med kommunen för att se till att unga människor som flytt kommer in i samhället med hjälp av musik, kultur och svenska kompisar. I samverkan med studieförbund och svenska ungdomar genomförs gitarrlektioner, dans, parkour och träffar för att de ensamkommande ska orka kämpa några månader till. Civilsamhället tar sitt ansvar. Dessa ungdomar har påbörjat sin integrationsprocess här i Kalmar, för oss är det självklart att de även ska få avsluta den här.

Otryggheten i asylprocesserna gör att den psykiska ohälsan breder ut sig, det är en verklighet som både barnombudsmannen och folkhälsomyndigheten vittnar om. Rörelsen Vi står inte ut, som arbetar för att låta ensamkommande få stanna i Sverige, har fått kännedom om över 100 självmordsförsök. Över 100 barn och unga som försökt ta sitt eget liv under väntan i Sverige. I vårt Sverige. Så sent som förra veckan skedde det senaste fullbordade självmordet, en svårt synskadad 18-åring tog sitt liv efter ett utvisningsbeslut. Socialstyrelsen undersökte samma sak tidigare i år, då redovisade hälften av landets kommuner självmordstankar bland ensamkommande barn och unga. När den kartläggningen gjordes hade tre självmordsförsök fullbordats, efter det finns ingen officiell statistik att tillgå. Att rycka upp ungdomar från alla sociala sammanhang och flytta dem till andra sidan landet kommer bara leda till mer stress, mer oro och sämre psykisk hälsa.

Regeringen har insett problemet och har tidigare presenterat ett tillfälligt bidrag till kommunerna på 195 miljoner kronor för att stoppa omflyttningarna. Nyligen meddelades att summan kommer höjas rejält, i höständringsbudgeten föreslås 390 miljoner kronor avsättas till detta 2017 och 195 miljoner kronor avsätts för ändamålet i budgetpropositionen för 2018. Det innebär att Kalmar får över 2 miljoner kronor 2017 och nästan 1,5 miljoner 2018.

Pengar finns, nu krävs det en vilja. Om Stockholm, Grästorp, Luleå, Borås, Linköping med flera kan, varför kan inte Kalmar?

Våra stelbenta system rycker upp ungdomar från vänner och sociala strukturer för att skickas iväg tvärs över landet. Ungdomar som flytt från krig, våld och förföljelse. Ungdomar som nu ser Kalmar som sitt hem och vill stanna här. Vi kräver att Kalmar kommun tar sitt ansvar och ser till att de ensamkommande ungdomarna får den trygghet de förtjänar och får avsluta sin integrationsprocess där de påbörjade den. Alltså i Kalmar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.