Kalmar län kan tagga till sig ytterligare

Debatt Artikeln publicerades
Livsmedelsproduktionen är en stor och viktig industrigren för Kalmar län. Dagens debattör vill att Region Kalmar län satsar på att ge branschen möjligheter att utvecklas och växa.
Foto: Mats Holmertz
Livsmedelsproduktionen är en stor och viktig industrigren för Kalmar län. Dagens debattör vill att Region Kalmar län satsar på att ge branschen möjligheter att utvecklas och växa.

Regionpolitik

”Kalmar län är landets största besökslän utanför storstadsområdena, besöksmål som bygger på en fantastisk natur, starkt kulturarv och gedigna besöksmål.”

Vi har nu gått in i augusti, för ett drygt halvt år sedan bildades Region Kalmar län och jag fick förmånen att bli ordförande i den Regionala utvecklingsnämnden i länet. Våren har varit utmanande, lärorik, spännande och framåtsyftande.

Med en låg befolkningsutveckling och låg regional tillväxt har länet en större utmaning än många andra regioner. Arbetet måste ske långsiktigt och det finns inga Quick fix. Det har därför varit viktigt att sätta igång arbetet direkt och under våren kan jag ge följande exempel;

# Träffat alla kommuner för att diskutera handlingsplan för infrastrukturen.

# Fördelat medel till kulturen i länet där nya aktörer också nu får del av kakan.

# I fullmäktige tagit beslut om inköp av nya tåg till Stångådalsbanan och Tjustbanan som också fungerar vid elektrifiering av banorna vilket är målet.

# Tagit beslut om en revidering av Livsmedelstrategi i syfte att utveckla branschen ytterligare.

# Startat ett Tillväxtforum för dialog med länets näringslivsorganisationer såsom Företagarna, Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och LRF.

# Varit aktiva i det SydSvenska samarbetet vilket har lett till ett samverkansavtal kring utbyggnaden av bredband.

# Beviljat medel till Lärcenter Campus Småland i Västervik, Hultsfred och Vimmerby för att kunna erbjuda ytterligare utbildningstillfällen.

# Beviljat medel till E-hälsoarena i länet med syfte att få fler företag att etablera sig inom området.

Ja, listan skulle kunna göras längre men det gäller också att blicka framåt. Länet har som sagt utmaningar men också möjligheter. Kalmar län är landets största besökslän utanför storstadsområdena, besöksmål som bygger på en fantastisk natur, starkt kulturarv och gedigna besöksmål.

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.
Foto: Jan Stenqvist
Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.
”Arbetet behöver fortsätta kring maten, det kommer därför genomföras en förstudie kring ett Matens hus i Kalmar län.”
Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.

Länet är också ett livsmedelslän – här produceras mat till många fler än den egna befolkningen, produktionen är stor på allt från kyckling, mjölk, nöt, ost till jordgubbar och bruna bönor. Kalmar län har också en stor del av den tillverkande industrin från allt från trä- till verkstadsindustri. Arbetet behöver därför fortsätta med att utveckla detta.

Jag ser frågor som kommer behöva ett fokus framåt när det gäller kompetensförsörjning för våra företag, här kommer alla utbildningsformer spela en viktig roll, lärcentra, yrkeshögskoleutbildngar, universitet och folkhögskolor.

Arbetet behöver fortsätta kring maten, det kommer därför genomföras en förstudie kring ett Matens hus i Kalmar län. Kulturen är viktig inte minst för barn och unga och därför kommer arbetet med att få till en skolkulturgaranti genomföras. Integrationsarbetet är en avgörande faktor för att få människor som kommit till länet att stanna, förutom att det berikar vårt län kommer också arbetskraften vara avgörande. Det finns ett ordspråk som säger ”Som man sår får man skörda”. Jag vill så hela tiden, skördetiden är alltid definitionsbar, det gäller ändå att så med precision, se till att grödan är bra, vattna och att ibland också tillåta sig vara nöjd.

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.