Kalmar län har visat att vi är väl rustade för kriser

Debatt Artikeln publicerades
Den svåra torkan i länet under sommaren satte hård press på ansvariga myndigheter. Landshövding Thomas Carlzon skriver i dag om det som kan ha varit länsstyrelsens mest intensiva sommar någonsin.
Foto: Christine Olsson/TT
Den svåra torkan i länet under sommaren satte hård press på ansvariga myndigheter. Landshövding Thomas Carlzon skriver i dag om det som kan ha varit länsstyrelsens mest intensiva sommar någonsin.

Kalmar län

”Är vi förberedda på vad som kan hända, så kan vi på ett bättre sätt hantera det som inte kan hända, när det ändå händer. Hur länge klarar du dig vid ett strömavbrott? Har du packat din krislåda?”

På många sätt har vi i Kalmar län haft en fantastisk sommar. Semesterlediga länsbor och turister har kunnat njuta på badstranden, i trädgården eller genom att delta i några av alla fantastiska evenemang som har arrangerats runt om i länet.

Samtidigt tror jag att vi på Länsstyrelsen aldrig tidigare har haft en sådan intensiv sommar. Stora delar av myndigheten har varit på tårna trots semesterledigheter. De senaste två åren har vi jobbat med vattenbristfrågan. Det har vi gjort i sommar också, men i år har det även varit torka och foderbrist, ett flertal bränder både här och i andra delar av landet. Lägg därtill ett grundstött fartyg med oljeutsläpp så förstår ni att våra medarbetare precis som andra myndigheter och organisationer har haft fullt upp.

Jag är otroligt stolt över vad vi åstadkommit TILLSAMMANS. Länets räddningstjänster har stöttat varandra vid stora bränder framförallt i norra delen av länet, men även åkt iväg för att hjälpa kollegor i Gävleborg och Dalarna. 21 länsstyrelser mobiliserade och bemannade tillsammans staber i bland annat Färila i Gävleborgs län. Det frivilliga brandflyget har flugit extra mycket i år och snabbt kunnat upptäcka hotande bränder. Det har varit tryggt i den värsta torkperioden på mycket länge.

Kalmar län har sedan 2016 haft regelbundna samverkansmöten kring vattenbristen och tidigt på sommaren slog vi ihop dessa med möten kring foderbristen. När miljöminister Karolina Skog besökte några lantbrukare under sitt besök i Kalmar blev hon imponerad av länets samverkan och att vi så snabbt på försommaren mobiliserade oss. Sedan i juni har vi samverkansmöten var fjortonde dag.

Thomas Carlzon, Landshövding Kalmar län.
Foto: Mats Holmertz
Thomas Carlzon, Landshövding Kalmar län.
”Vi kan inte förbereda oss inför allt som händer, men vi kan och bör förbereda oss inför konsekvenser av olika händelser.”
Thomas Carlzon, Landshövding Kalmar län

Vårt vatten följer inte kommun- och länsgränser. Låga flöden i Emån påverkar inte bara länet utan även Jönköpings län. Både Emmaboda och Karlskrona tar sitt dricksvatten från Lyckebyån. Därför är självklart med samordning över länsgränserna också. Det samarbetet underlättas naturligtvis av att vi har goda kontakter i vardagen. Då blir det enkelt att samverka även under kriser.

Vid oljesaneringen i Västerviks skärgård efter det grundstötta fartyget imponerades jag av alla frivilliga som snabbt var på plats och ville hjälpa till. Som myndighet måste vi bli bättre på att använda dessa resurser i civilsamhället på bästa sätt.

Länsstyrelserna har regeringens uppdrag att utveckla det civila försvaret, som ska värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och stötta Försvarsmaktens arbete. Bland annat ska en säker och robust samverkan prioriteras. I våras fick alla hushåll i Sverige en broschyr från MSB som ska öka människors kunskap om förberedelser inför kriser och höjd beredskap. En jätteviktig broschyr som jag uppmanar alla att läsa igenom.

Vi kan inte förbereda oss inför allt som händer, men vi kan och bör förbereda oss inför konsekvenser av olika händelser. Det kan handla om strömavbrott, vattenavbrott, kommunikationsstörningar eller annat. Är vi förberedda på vad som kan hända, så kan vi på ett bättre sätt hantera det som inte kan hända, när det ändå händer. Hur länge klarar du dig vid ett strömavbrott? Har du packat din krislåda?

Jag är stolt över att vara landshövding i ett sådant fantastiskt län som Kalmar län. Här finns så många utvecklingsmöjligheter. Vi har skogen, turismen, den gröna näringen, livsmedelsproduktionen med mera. Men visst finns det saker vi TILLSAMMANS måste jobba vidare med. Det viktigaste är att vi måste kämpa för bättre kommunikationer. Kommunikationer och kompetens går hand i hand. Har vi inte bra kommunikationer blir det svårt att få rätt kompetens. Bättre kommunikationer är en förutsättning för hela länets utveckling och TILLSAMMANS ska vi förverkliga vår vision.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till ALLA, några nämnda, men ingen glömd. Tillsammans har vi hanterat händelserna, utan några större konsekvenser för liv, hälsa och miljö. Mycket arbete återstår, inte minst åtgärder för att stötta våra lantbrukare som kommer ha en fortsatt tuff höst och vinter.

Thomas Carlzon, Landshövding Kalmar län.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.