Kalmar kommun värnar om landsbygden

Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V)

på debattinlägg om Kalmar kommun satsningar, publicerad 17 januari.

Vi var många som höjde på ögonbrynen när Linda och Mika Kotanen (SD) la ut texten om Rockneby i förra veckan. Särskilt mot bakgrund av att SD i sitt eget kommunala budgetförslag inte har ett enda konkret förslag om landsbygden eller utvecklingen utanför centrala Kalmar.

Majoriteten är väldigt tydlig i sin prioritering. Hela Kalmar ska växa och utvecklas. Ryssby församling, där Rockneby ingår, är dessutom den församling som relativt sett växt mest de senaste åren. Hög befolkningstillväxt vittnar om både attraktivitet och utveckling.

Här är några exempel på vad som har skett och kommer att ske i norra Kalmar:

# Kalmar kommun arbetar aktivt med fiber. Nu har vi precis tagit beslut om att investera 48 miljoner. Det säkerställer att 100 procent av hushåll och företag i kommunen har tillgång till fiber senast 2020. På detta område ligger vi i nationell framkant.

# 2014 invigdes en ny förskola i Rockneby, skolan renoveras och spadtag har precis tagits för ny förskola i Läckeby.

# Vi har byggt ut vatten och avlopp utmed hela norra kusten. Det öppnar för fler bofasta och nya bostäder.

# Vi har genomfört en åtgärdsvalsstudie ihop med Trafikverket om möjligheterna till pendeltåg på Stångådalsbanan. Det kräver en mötesstation norr om Rockneby vilket vi för dialog med Trafikverket om. Det skulle vara väldigt positivt om det gick att få till pendeltåg.

# För några år sedan invigdes sporthallen med allaktivitetshuset. I den senaste budgeten har vi med ytterligare en gräsplan i anslutning till sporthallen. I Läckeby anläggs konstgräs.

# Pendlarparkeringen vid E22 är populär, därför har vi lagt ett uppdrag om att utöka den.

# Detaljplan för hyresrätter pågår vid Dampehammar, 17 lägenheter.

# I november tog KSRR beslut om att rusta upp återvinningsstationen i Läckeby.

# Fritidsgården har varit stängd en period på grund av för få besökare. Den öppnar nu igen.

# I mars prisades äldreomsorgen i Rockneby för den höga kvalitén man har på sin verksamhet.

# I Läckeby har nio villatomter sålts senaste tiden.

# Brandstationen i Rockneby rustas upp och byggs ut.

# För att säkerställa fortsatt utveckling av ridsporten stöttas ridklubben Udden genom renovering av sin bana för fälttävlan.

# För att förbättra kustmiljön har det blivit fosforfälla, tvåstegsdiken och en våtmark.

# Badbryggor, båtbryggor, belysning och bojar har rustats vid Ljungnäs.

Det här är några exempel på de satsningar som gjorts och görs i norra kommunen. Vi är fokuserade på att genom konkreta åtgärder se till att hela Kalmar växer och utvecklas. Mot den bakgrunden testar vi nu också en ”bygdepeng” på 300 000 kronor per tätort/by. Vi satsar också extra medel på bidrag till enskilda vägar.

Det är heller ingen slump att Kalmar för några år sedan fick pris som Årets Landsbygdskommun. Vi välkomnar att också Sverigedemokraterna genom insändare lyfter dessa frågor. I den egna budgetmotionen lyser däremot satsningarna på landsbygden med sin frånvaro.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.