Kalmar kommun ska inte stödja tiggare

Thoralf Alfsson ,
Foto:Barometern & TT

Det är hög tid att Kalmar kommun slutar att vara både blåögda och naiva när det gäller de tiggande romerna. Enligt uppgifter i media så ska nu Socialförvaltningen inleda ett samarbete med Stadsmissionen och andra aktörer när det gäller tiggarna i Kalmar. Målet är uppenbarligen att starta ett ­härbärge. Detta trots att majoriteten under hösten tog ett beslut om stängning av det som kallats Salvelägret, där Kalmar kommun upplåtit mark för uppställning av husvagnar och tillhandahållit sanitära funktioner och el utan kostnad.

Under hösten har det ­visat sig att flera av de ­boende vid Salvelägret gjort sig skyldiga till ­stölder och inbrott. I två domar under hösten har ett flertal personer med koppling till Salvelägret dömts för stölder och häleri. I samband med stängningen av Salvelägret kontrollerades två skåpbilar vid färjelägret i Trelleborg.

Skåpbilarna visade sig innehålla stora mängder stöldgods som enligt åklagaren kommer från ett tiotal inbrott i Kalmar med omnejd. Bland annat har kommunens eget bolag Kalmar Vatten AB utsatts för ett inbrott av stöld­ligan där åklagaren beräknar värdet till minst 170 000 kronor. Andra ­företag är Gila Control System i Rockneby, Hansa Bygg i Kalmar, MultiBygg Sydost, Roger Johanssons Bil i Färjestaden, Scanfast i Fårbo. Utredningen har också visat att de sex ­häktade rumänska med­borgarna har haft sin bas i Salvelägret.

Kalmar kommun och Stadsmissionen har ­genom sitt stöd till Salvelägret därmed gett dessa romer goda förutsättningar att bedriva kriminell verksamhet under sin vistelse i Kalmar.

Åklagaren säger också till media att dessa män rest ett flertal gånger mellan Kalmar och Rumänien och misstänker att det fraktats stöldgods även vid dessa resor. De sex männen är även dömda för liknande brott i Norge, Danmark, Tyskland och Rumänien.

Jag förväntar mig att ­Kalmar kommun och ­socialförvaltningen slutar att använda mer av kommunmedborgarnas skatte­medel till att ”stödja” kriminell verksamhet. Våra skattemedel ska användas till välfärden för kommunens invånare och skattebetalare, inte för rumänska medborgare.

Om dessutom kommunens medborgare slutar med att lägga pengar i tiggarnas muggar kommer sannolikt kriminell verksamhet kopplat till den romska gruppen också upphöra, vilket säkerligen skulle uppskattas av många utsatta företagare och privatpersoner.