Kalmar kommun på rätt väg

Bertil Dahl (V), kommunalråd Liselotte Ross (V), 2:e vice ordf omsorgsnämnden Leila ben Larbi (V), 2:e v ordf barn- och ungdomsnämnen ,
Vänsterpartiet i Kalmar kommun är mycket nöjda med den utveckling som sker i kommunen just nu. Ett exempel som dagens V-debattörer lyfter fram är att ett stort antal nya bostäder, varav många är hyresrätter, byggs i kommunen just nu. 2 bilder
Foto:Suvad Mrkonjic
Vänsterpartiet i Kalmar kommun är mycket nöjda med den utveckling som sker i kommunen just nu. Ett exempel som dagens V-debattörer lyfter fram är att ett stort antal nya bostäder, varav många är hyresrätter, byggs i kommunen just nu.

"En jämställd kommun är en förutsättning för utveckling. Kalmar har under flera år tagit flera stora steg framåt för ett mer jämställt Kalmar, men mycket återstår."

Vi vänsterpartister är glada och stolta över den positiva utveckling som sker i vår kommun, en utveckling som inte kunnat ske utan en stark majoritet bestående av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centern. Det är mycket välfärdspolitik och vänsterpolitik som skapat det Kalmar som vi ser idag. Till detta kommer ett rikt föreningsliv, kreativa företagare och många människors arbete. Tillsammans finns det alla förutsättningar för att fortsätta bygga en bra kommun att leva och bo, en jämlikare kommun som präglas av demokrati, öppenhet, delaktighet, jämställdhet och trygghet. Kalmar är på rätt väg!

En stark offentlig sektor med hög kvalité är en de viktigaste byggklossarna. En trygg förskola som utgår från barnens behov med pedagogisk verksamhet och omsorg. En skola som ger alla elever möjlighet till goda studieresultat oavsett bakgrund och förutsättningar. Flera skolor byggs och kommande år planeras ett 40-tal nya förskoleavdelningar. Vi skapar de bästa förutsättningarna för våra barn/unga men också satsningar på personalen.

En jämställd kommun är en förutsättning för utveckling. Kalmar har under flera år tagit flera stora steg framåt för ett mer jämställt Kalmar, men mycket återstår. Kvinnor har fortfarande mindre makt, lägre löner, mer ansvar för hem/barn och blir i mycket högre grad utsatta för våld än män. Det handlar om rättvisa. Jämställdhet är inget vi kan välja bort.

Ett fungerande socialt skyddsnät ska vara en självklarhet för alla som någon gång är i behov av stöd. Det handlar om föräldrastöd, förebyggande verksamhet för unga, insatser för att hjälpa unga som står långt ifrån arbetsmarknaden, stöd/vård för den som hamnat i missbruk eller behöver försörjningsstöd. Stöd ska ges utifrån ett jämlikt och jämställt perspektiv.

I Kalmar satsar vi extra mycket pengar för att skapa en så god omsorg som möjligt för alla våra äldre. Vi bygger nya boenden och vi satsar på det sociala innehållet, men också bättre arbetsvillkor för våra anställda. Vi ska nu slutföra arbetet med rätten till heltid. Det nu är hög tid för kommunen att göra ett försök med arbetstidsförkortning.

Vi pratar mycket om trygghet. För oss vänsterpartister handlar det om att minska klyftorna i samhället och att skapa goda förutsättningar för alla, genom att säkra välfärden. Vård, skola och omsorg hör inte ihop med kortsiktiga vinstintressen. I Kalmar kommun har vi endast en liten del i privat regi, vilket är en tydligt politiskt val, men vi ser några snedsteg som att lägga ut personlig assistans på entreprenad. Norlandia är ett annat sorgebarn, stora brister i verksamheten och stundande IVO-granskning kan göra att vi närmar oss att avtalet sägs upp.

Kultur – och föreningsliv är en avgörande del av demokratin och hjälper oss att växa som människor. Snart är vi i mål med Byteaterns nya lokaler och med kulturcentrum, en kreativ välkomnande mötesplats med bland annat nytt bibliotek och kulturskola. Samtidigt byggs flera idrottsanläggningar och en bad- och friskvårdsanläggning.

Rätten till en bra bostad till rimlig kostnad är en social rättighet. I Kalmar bygger vi de närmaste åren 2 500 bostäder, en stor del av dessa är hyresrätter och Kalmarhem står för flera stora projekt. Vårt kommunala bostadsbolag ska erbjuda bra lägenheter med en rimlig hyresnivå men också ta ett stort socialt ansvar.

För oss är miljöhänsyn viktigare än kortsiktiga vinstintressen. År 2030 ska Kalmar kommun vara helt fri från fossila bränslen, solcellsparker och solcellsanläggningar byggs. Vi arbetar aktivt för ett rent Östersjön. Kalmar blir en allt bättre cykelkommun, allt fler åker med kollektivtrafiken och pensionärer åker från 2018 gratis under lågtrafiktid dag och kväll. Vi välkomnar än fler studenter till vår vackra stad och ett av de modernaste universiteten med spännande möten mellan studenter, forskare, offentlig verksamhet och näringsliv som starkt kommer att bidra till hela vår regions utveckling. Låter det som skryt? Ja, men också mycket sant!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.