Annons

Kalmar framåt eller bakåt

Kommunpolitik i Kalmar
”Sommarens torka och våra problem med övergödning måste hanteras. Detta samtidigt som vi ska öka den svenska produktionen av livsmedel. Ska vi klara detta så måste vi jobba ihop med livsmedelsproducenterna, lantbruket och Linnéuniversitetet.”
Publicerad 4 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimat- och miljöfrågorna kommer att få stor betydelse för kommunpolitiken i Kalmar de kommande åren, siar dagens S-debattör. En del i detta arbete är de musselodlingar som finns runt om i Kalmarsund.
Klimat- och miljöfrågorna kommer att få stor betydelse för kommunpolitiken i Kalmar de kommande åren, siar dagens S-debattör. En del i detta arbete är de musselodlingar som finns runt om i Kalmarsund.Foto: Mats Holmertz

Kalmar har idag en stabil majoritet som trivs tillsammans. Under den gångna mandatperioden har det gått riktigt bra för vårt Kalmar.

Vi har ökat bemanningen i äldreomsorgen och byggt flera nya vård- och omsorgsboenden. Vi är på god väg att nå målet om att bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner. Vårt näringsliv växer, nyföretagandet är högst i länet. Under de senaste fem åren har vi investerat för 1.8 miljarder utan att öka vår skuldsättning. Kommuninvest placerar Kalmar i den grupp av kommuner som har bäst kreditvärdighet.

Annons

Förbifart Rinkabyholm har äntligen blivit klar. Vi ligger i topp när det gäller bostadsbyggande i landet, 814 hyresrätter byggs med statligt investeringsstöd som innebär lägre hyror. Hela kommunen har fått del av utvecklingen. I Kalmar lägger vi inte ned skolor på landsbygden, vi bygger ut dem. Just nu rullar fiber ut även på landsbygden. Detta genom vårt avtal med Telia som innebär att alla hushåll och företag ska ha tillgång till fiber senast 2020.

Kalmar är också en attraktiv kommun att leva och bo i. I tidningen Fokus ranking av var det är bäst att leva och bo hamnar Kalmar på plats 18 av 290 kommuner. Vem hade kunnat tro det för några år sedan? I hamnen växer ett helt nytt universitet fram, det är den största statliga investeringen sedan Ölandsbron. Snart startar läkarutbildningen. Vi lyckades få regeringen att omlokalisera E-hälsomyndigheten till Kalmar. Idag är man 150 anställda.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Mats Holmertz
”Min bedömning är att vi måste kraftsamla kring Kalmarsund, Vattenfrågorna och klimatfrågorna under nästa mandatperiod.”
”Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.”

Vi har storsatsat på föreningslivet och kultur. Under den här mandatperioden har vi ökat de generella föreningsbidragen och samtidigt lagt 25 miljoner på investeringsbidrag till föreningarna. Bygdepengen har varit en succé. Just nu byggs nya lokaler åt Byteatern. Byggandet av Kulturcentrum startar under 2019 liksom upprustningen av Folkets park. En ny arena för friidrott och innebandy byggs just nu. Under nästa mandatperiod är det simhall, ny ishall och nya sporthallar vid Gröndal och Rinkabyholm.

Vi har anställt kommunala ordningsvakter, öppnat en ny Trygghets och Larmcentral och förstärkt samverkan med polisen som behöver bli fler i Kalmar.

Jag vill passa på och göra några reflektioner både framåt och bakåt.

1. Kalmar har en helt unik kulturmiljö. På det sättet skiljer sig Kalmar från många andra kommuner. Det gör att vi är och ska vara väldigt försiktiga när det gäller byggnation i känsliga miljöer. Vi har under denna period i mycket bred enighet tagit fram planer för cirka 2 500 bostäder. Större protester har det blivit kring framförallt en av alla dessa detaljplaner och det är byggnationen av 220 studentbostäder vid Kungsgårdsvägen. Där gjorde vi ett antal kompromisser men det blev ändå protester. I detta fall valde ändå kommunfullmäktige att gå vidare. Behovet av fler bostäder vägde över i den sammanvägning som politiken till slut alltid måste göra. Jag är därför glad att kunna meddela att kommunen nu är överens med kyrkan om anläggandet av en större park i området. I detta område finns också Skälby som vi satsat mycket på de senaste åren.

2. Min bedömning är att vi måste kraftsamla kring Kalmarsund, Vattenfrågorna och klimatfrågorna under nästa mandatperiod. Jag är därför glad över att vi är överens om att inrätta en helt ny nämnd för dessa frågor. Sommarens torka och våra problem med övergödning måste hanteras. Detta samtidigt som vi ska öka den svenska produktionen av livsmedel. Ska vi klara detta så måste vi jobba ihop med livsmedelsproducenterna, lantbruket och Linnéuniversitetet. Vi måste producera vatten på mer än ett sätt, vi behöver jobba vidare med musslor som ett möjligt foder och vi måste satsa ännu mer på biogas.

3. En del raljerar över att vi blivit Årets sommarstad fyra år i rad. Det är klart att utmärkelsen i sig inte är det viktiga. Det är istället den stolthet som många Kalmarbor känner. Att en mycket stor andel av Kalmarborna rekommenderar vänner att flytta hit. Att krögarna gjort ett fantastiskt jobb och att det numera jobbar 871 personer i restaurangerna i Kalmar. Det är den största ökningen i landet.

För några månader sedan gjorde mitt parti en opinionsmätning där vi ställde frågan. På det hela taget tycker du att utvecklingen går åt rätt eller fel håll i din kommun. 86 procent av Kalmarborna svarade att det går åt rätt håll. Självklart kan saker och ting bli bättre men på det hela taget så går utvecklingen ändå framåt.

Om några dagar är det val. Jag och mitt parti har under den här valrörelsen presenterat över 100 förslag på vad vi vill göra framåt. Mot oss står en mycket splittrad opposition som inte är överens om vad man vill göra eller ens vilka partier som ska ingå i en ny styrande majoritet.

Annons

Jag och mitt parti ber nu om ditt förtroende att fortsätta föra Kalmar Framåt. Nu är det upp till Er.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons
Annons
Annons
Annons