Insändare: "Kalmar FF - En klubb med sned värdegrund"

BESVIKEN PAPPA ,
Insändarskribenten är kritisk till hur Kalmar FF värderar sina unga spelare.
Foto:Jonas Ekströmer/TT
Insändarskribenten är kritisk till hur Kalmar FF värderar sina unga spelare.

Jag har bott i Kalmar i snart tolv år. Det som gjorde starkast intryck på mig under de första åren var fotbollslaget Kalmar FF. Jag blev grymt imponerad av gänget som krigade match efter match.

Ena året i Allsvenskan, andra året i Superettan. Upp och ner, upp och ner. Men alltid med samma laganda, kampvilja och vi mot dem mentalitet.

Min son har aldrig haft ett större intresse av fotboll. Det är först de senare åren som det har utvecklats och nu är han helt såld och ville testa på att börja spela själv. Det naturliga valet blev så klart KFF, det stora laget där hjältarna spelar.

Han testade på det i somras på fotbollsskolan, tyckte det var kul och ville naturligtvis fortsätta.

  Så i fredags var han på sin första träning. Det gick kanon! Han kämpade på, gjorde sitt bästa och gjorde det bra. Det bästa efter sin förmåga. Han kämpade jättehårt, tog till sig information och trots att han var nervös över att han inte kände någon i gruppen så krigade han på.

  Och efteråt var han så stolt! Och VI var stolta!

  Nu får vi dock höra av de ansvariga att de inte tycker att vår son ska komma tillbaka eftersom han ligger så långt efter de andra i laget.

  Vi har alltid försökt lära vår som att respektera andra människor och att man inte är dålig på något bara man kämpar på efter sin egen förmåga och att man alltid gör sitt bästa.

  Hur ska vi nu förklara för honom att han inte får fortsätta med fotboll eftersom Kalmar FF tycker att han är, om man läser mellan raderna, dålig?

  Han är elva år! Han är fortfarande ett barn under utveckling och måste få chansen att prova på saker han tycker verkar intressanta. Ska det verkligen vara på blodigt allvar i denna åldern?

  Och om det är inställningen som KFF har till barn och ungdomsidrott så blir jag både rädd och orolig. Hur många andra barn finns det i regionen som kanske vill börja träna men inte får? Vad hände med lika värde?

  I KFF:s stadgar kan man läsa:

  Föreningen skall verka i enlighet med idrottsrörelsens verksamhetsidé. Föreningen skall dessutom verka för en positiv utveckling av individer såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.

  Hur lyder då idrottsrörelsens verksamhetsidé?

  Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. Vi delar in vår idrott efter ålder och ambitionsnivå. Med barnidrott menar vi i allmänhet idrott till och med tolv års ålder. I barnidrotten leker vi och ger barnen tillfälle att pröva på olika idrotter. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor.

  Kan inte Kalmar FF leva upp till detta så vill jag faktiskt inte ens att min son SKA spela där. Han är värd så mycket bättre.