Kalmar FF berikar Kalmar

Mattias Rosenlund, Jonas Persson, Anna Karlsson, Anna Barkevall, Johan Assarsson, Johan Jaensson, P-O Persson, Richard Teern och Thomas Johansson ,

"Det är bara vi och Malmö FF som renodlat äger sin arena och utan att Malmö FF gått till Champions League hade deras arena med största sannolikhet även den idag varit kommunalt ägd."

Med anledning av överklagandet av kommunfullmäktiges beslut att förvärva Guldfågeln Arena av Kalmar FF samt de diskussioner som förts i media vill vi klargöra bakgrund och föreningens syn på den uppkomna situationen.

Under 2005-2006 gjorde Kalmar FF:s styrelse en omfattande omvärldsanalys kring förutsättningarna inom svensk elitfotboll. Då konstaterades att de krav på kvalitet och prestanda som publik, sponsorer, SvFF och UEFA skulle komma kräva omöjliggjorde ett fortsatt användande av Fredriksskans. Analysen var helt korrekt vilket bekräftades när vi fick spela Europa League-match i Borås 2008.

Enligt den ursprungliga uppgörelsen skulle Kalmar FF vara hyresgäst på den nya arenan och Sveafastigheter skulle bygga och äga. Kommunfullmäktige beslutade i augusti 2008 om ett 20-årigt föreningsstöd på 5,8 miljoner (+index) per år samt ett engångsbidrag på 29 miljoner. Dessutom borgade kommunen för 100 miljoner av den totala krediten. Beslutet överklagades, projekteringen försenades med ett år, överklagandet fick till följd att Sveafastigheter hoppade av projektet och Kalmar FF Fastigheter AB blev ny huvudman.

Den totala investeringen för Kalmar FF blev 263 miljoner vilket hölls inom beslutad budget. Arenans byggnadstekniska kvalitet blev mycket hög, vilket också visade sig på 5-årsbesiktningen som gjordes 2016. Kalmar FF har nu i sju års tid drivit och skött Arenan till en kostnad på ca 19 miljoner per år, vilket är i särklass mest i Allsvenskan. Vid en jämförelse är det cirka 10 miljoner mer per år än vad den förening som betalar näst mest för sin arena. Det är bara vi och Malmö FF som renodlat äger sin arena och utan att Malmö FF gått till Champions League hade deras arena med största sannolikhet även den idag varit kommunalt ägd. Vidare jämförelser med våra kollegor visar att i princip alla föreningar får föreningsbidrag samt att de kommunala bolagen är bland de största sponsorerna i föreningarna. Så är absolut inte fallet i Kalmar.

93 procent av alla arenor i Europa är offentligt ägda och anses tillsammans med kulturbyggnader vara en del av en stads infrastruktur. Skulle Kalmar kommun bygga motsvarande arena idag skulle kostnaden vara 450-500 miljoner. Vi lämnade Fredriksskansområdet som nu kan bli en ny, vacker stadsdel och placeringen av Guldfågeln Arena har också bidragit till att Hansa City utvecklats positivt. Ett kommunalt övertagande av Guldfågeln Arena ger oss långsiktiga ekonomiska förutsättningar att utveckla vår kärnverksamhet, vilket är en förutsättning för att kunna vara en Allsvensk förening och fortsätta att sätta Kalmarregionen på kartan.

Precis som andra kulturarrangemang berikar och berör Kalmar FF. Låt oss kunna bidra på lika villkor som andra allsvenska föreningar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.