Annons

Kalmar behöver en tillräcklig och likvärdig räddningstjänst

Räddningstjänst ”Jag vill att Kalmar brandkår utreder kostnaderna för ett införande av deltidsstyrka vid brandstationen i Kalmar. Den skulle kunna gå in då heltidsstyrkan är på larm för att på ett bättre sätt klara dubbellarm.”
Publicerad 13 februari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kalmar kommun växer och behöver anpassa storleken på kommunens räddningstjänster anser dagens L-debattör som föreslår att att dagens heltidsanställda brandkår kompletteras med en deltidsstyrka vid brandstationen i Kalmar.
Kalmar kommun växer och behöver anpassa storleken på kommunens räddningstjänster anser dagens L-debattör som föreslår att att dagens heltidsanställda brandkår kompletteras med en deltidsstyrka vid brandstationen i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

I kommunstyrelsens riskanalys och interna kontrollplan för 2019 tas risken för att Kalmar kommun inte tillhandahåller en tillräcklig och likvärdig räddningstjänst upp. Risken ges värde 12, vilket är en hög risk som kräver aktiva åtgärder av kommunstyrelsen. Ur kontrollplanen kan läsas:

”Kalmar växer i form av fler och mer komplexa byggnader, fler invånare, fler fordon på vägarna, mer turism etc. Detta leder till fler räddningsinsatser och brandkåren larmas frekvent ut till mer än en insats samtidigt vilket påverkar förmågan att hjälpa de drabbade på ett effektivt sätt och att samhällsskydd inte sker optimalt. Sannolikheten för att kommunen inte skulle tillhandahålla en tillräcklig och likvärdig räddningstjänst bedöms som stor. Konsekvensen och påverkan på samhället och verksamheten om detta inte fungerar bedöms som mycket allvarlig.”

Annons

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.
Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.Foto: SUVAD MRKONJIC

Riskerna har fått som konsekvens att räddningstjänsten under året ska notera antalet dubbellarm och vilka konsekvenser detta fått. En otillräcklig åtgärd menar jag då Kalmar kommer fortsätta växa än mer och räddningstjänstens förmåga tänjas ut. Det räcker med att titta på planerat bostadsbyggande de närmsta åren, Södra staden, Snurrom, Karlssons äng, Fjölebro med flera. Bara på de senaste 15 åren har antalet larm dubblerats till nära 1 000 larm på ett år och ökningen lär fortsätta. Möjliga åtgärder för hur vi ska skapa en tillräcklig och likvärdig räddningstjänst i hela Kalmar kommun menar jag behöver utredas redan nu.

”Vi måste skrida till verket själva om vi ska uppnå en tillräcklig och likvärdig räddningstjänst i hela Kalmar kommun.”
”Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.”

Jag har tidigare berört frågan om framförallt behovet av likvärdig räddningstjänst i hela kommunen men även åtgärder för att öka effektiviteten. Detta genom bland annat en motion om att utreda Första insats person (FIP) i vår deltidsorganisation. Detta då det varit svårt att rekrytera tillräckligt med personal till delar av vår deltidsorganisation. Svaret på min motion kom i maj 2017 och hänvisade till en utredning regeringen startat. Denna är nu klar, SOU 2018:54 ”En effektivare kommunal räddningstjänst”.

I SOU:n som presenteras förtydligas kommunernas ansvar och vikten av samverkan men tyvärr inga nya lösningar på hur kommunerna kan utveckla deltidsorganisationen. Kalmar kommun kan alltså inte hämta idéer ur denna utredning, utan vi måste skrida till verket själva om vi ska uppnå en tillräcklig och likvärdig räddningstjänst i hela Kalmar kommun inom rimlig tid. I avvaktan på lagändringar bör vi utreda möjliga lösningar.

Vidare har jag och mitt parti fått gehör för vårt förslag om att utreda hur drönare kan användas i vår räddningstjänst för att på ett säkert, billigare och effektivare sätt göra insatser men detta räcker inte.

Jag vill att Kalmar brandkår utreder kostnaderna för ett införande av deltidsstyrka vid brandstationen i Kalmar. Den skulle kunna gå in då heltidsstyrkan är på larm för att på ett bättre sätt klara dubbellarm. Jag tror också rekryteringen skulle gå enklare i staden än utanför, då man i regel behöver arbeta och bo nära stationen. Jag vill också att Kalmar brandkår ger oss politiker förslag på hur en organisation som ger tillgång till en likvärdig räddningstjänst i hela Kalmar kommun avseende bland annat utryckningstider skulle kunna se ut.

När Kalmar växer är det också logiskt att vår räddningstjänst behöver anpassas och förändras.

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.

Annons
Annons
Annons
Annons