Jämställdhet en självklarhet i det moderna samhället

Debatt Artikeln publicerades

Jämställdhet

Centerpartiet är ett liberalt feministiskt parti som vill se ett Sverige där kvinnor och män har lika förutsättningar och möjligheter.

De flesta i Sverige har sina rötter i bondesamhället och det var bara några generationer sedan nästan alla levde på landsbygden. Kvinnorna har sida vid sida delat på arbetsbördan med sina män. Historiskt har de svenska kvinnorna under långa tider haft möjlighet att påverka och Center vill fortsätta den kampen för att nå hela vägen.

Många söker skydd i Sverige. Vi vill att de nyinflyttade får kännedom om sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter och speciellt stötta de flickor och kvinnor som kommer från andra kulturer så att de kan få del av den frihet som vi kämpat för och vunnit här i Sverige. Inga flickor eller kvinnor ska behöva känna sig rädda i dagens samhälle utan kunna uppfylla sina drömmar och leva på samma villkor som männen.

Den ekonomiska friheten är viktig. Än idag finns det män på arbetsplatser som använder sin makt för att inte släppa in kvinnor på arbetsmarknaden eller fram i karriären. Vi vill bryta det beteendet, genom att våga tala öppet om det på arbetsplatserna, i skolorna och där människor samlas. Centern vill även underlätta för kvinnor att vara egenföretagare.

I Småland finns det, liksom i övriga landet, många duktiga, kloka och starka kvinnor. Centerpartiet i Mönsterås har strävat efter en jämn fördelning mellan kvinnor och män på valsedeln. Genom att personrösta kan du se till att jämställdheten går framåt!

Helena Rosenberg (C), Anders Johansson (C), Carina Holmberg-Olofsson (C), Christine Dahlgren (C), Roland Åkesson (C), Anna Isaksson (C), Michael Erenius (C) och Emma Sahlén (C).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.