Jämställ tandvård med sjukvården

Debatt Artikeln publicerades

Tandvård

Foto: Martina Holmberg / TT

Den 16-18 augusti hade S-kvinnor kongress i Malmö, där vi var fyra stycken som representerade Kalmar län. S-kvinnors kongress antog bland annat två uttalanden om tandhälsa och äldreomsorg. Frågor som verkligen ligger i tiden, och som S-kvinnor i Kalmar län kommer att arbeta hårt för.

Tänderna ska räknas som en del av kroppen

Vi tycker att det är på tiden att tandvården jämställs med övrig sjukvård och ingår i samma försäkringssystem. Ingen ska behöva leva med dåliga tänder för att en inte har råd! Många, ofta kvinnor med låg inkomst eller låg pension har sällan råd att gå till tandläkaren. Dålig tandhälsa kan leda till infektioner-åderförkalkning och tandlossning kan vara en orsak till hjärtinfarkt. Det är dags att behandla tänderna som en del av kroppen. Det ska inte skilja sig om du söker vård för tänder eller hjärtat. En jämlik tandvård ökar folkhälsan och ger därmed också en mer jämlik och jämställd folkhälsa.

Omsorgen och vården av äldre behöver ett nationellt lyft

Vi föreslår en äldreomsorgslag som stärker äldres rättigheter. En lag som ställer kvalitativa krav på äldreomsorgens utformning. En välfungerande äldreomsorg är i allra högsta grad en jämställdhetsfråga. Rätten för äldre att få inflytande över sin vardag borde vara en självklarhet. Vi anser att kvaliteten måste höjas och tryggheten måste öka. En bra äldreomsorg kan aldrig vara en fråga om behovsprövning och godtycke. Vi kan inte acceptera att anhöriga, ofta kvinnor, tvingas kompensera för bristande hemtjänst eller underbemanning på äldreboendet. Rätt bemanning och hög kvalitet bidrar till en trygghet för såväl de äldre som deras anhöriga. En äldreomsorg med hög kvalitet kommer också att ge personalen en god omvårdnad.

Tycker du också att det här är viktiga frågor är du välkommen att ta kampen tillsammans med oss.

S-kvinnor i Kalmar län

Anna Hedh, vice förbundsordförande för S-kvinnor

Cecilia Jansson, ordförande S-kvinnor i Kalmar

Catrin Alfredsson, ordförande S-kvinnor i Oskarshamn

Ulrica Widesdotter, kassör S-kvinnor i Fliseryd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.