Israel vill öka samarbetet med Sverige

Isaac Bachman ,
Turismen har länge varit en viktig inkomstkälla för Israel. Men landet arbetar också väldigt mycket innovationer och Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, hoppas på ett utvecklat handelssamarbete med Sverige.
Foto:Sebastian Scheiner
Turismen har länge varit en viktig inkomstkälla för Israel. Men landet arbetar också väldigt mycket innovationer och Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, hoppas på ett utvecklat handelssamarbete med Sverige.

"Det faktum att Israel är litet, isolerat, saknar naturtillgångar och är konstant hotat har tvingat israelerna att åstadkomma mer med mindre, vara kreativa och tänka globalt från början."

Israel har blivit känt som the Startup Nation eftersom det finns fler startups i Israel per capita än någon annanstans i världen.

Israels befolkning är lite över 8 miljoner människor och landets storlek motsvarar ungefär två tredjedelar av Dalarna. Ändå är Israel det land som har näst flest utländska företag listade på NASDAQ efter Kina. Israel lockar till sig överlägset mest riskkapital per capita i världen, 2,5 gånger mer än USA och 30 gånger mer än Europa. Tel Aviv rankas ofta som det näst bästa ekosystemet för startups i världen efter Silicon Valley.

Hur kommer det sig att Israel - ett mycket litet land som har utsatts för existentiella hot och terroristattacker sedan den dag staten utropades 1948 har blivit så framgångsrikt när det gäller innovation och företagande?

En grundläggande faktor är att Israel har lyckats vända sina utmaningar till tillgångar som formar grunden för innovationskulturen i landet. Det faktum att Israel är litet, isolerat, saknar naturtillgångar och är konstant hotat har tvingat israelerna att åstadkomma mer med mindre, vara kreativa och tänka globalt från början.

Det inkluderar Israels obligatoriska militärtjänst. Unga män som har gått ut gymnasiet gör militärtjänst i tre år och unga kvinnor gör två år. Den erfarenheten tvingar tonåringar att mogna snabbt och lär dem att arbeta i grupp och visa ledarskap. Armén ger dem också värdefull arbetserfarenhet och exponerar dem för avancerad teknologi.

Ytterligare en faktor är den israeliska kulturen. Israeler är inte rädda för att misslyckas.

Tvärtom ser man ett misslyckande som ett skäl att försöka igen, inte som en orsak att ge upp. Åsiktspluralism uppmuntras i det israeliska samhället.

Med en väldigt liten inhemsk marknad och starkt begränsade relationer till grannländerna har israeliska startups inte haft något annat val än att tänka globalt från första början. Den internationella utgångspunkten pressar israeliska startups att utveckla teknologi som är attraktiv för en global marknad och de måste därför också anpassa sina marknadsstrategier därefter.

Israeliska startups lärde sig tidigt det enorma värdet av att utveckla relationen mellan sitt lokala startup-ekosystem och världsledande företag. Stora företag behöver energin och kreativiteten i startup-sfären medan startups å andra sidan behöver tillgång till marknader och samarbeten som dessa multinationella företag kan tillhandahålla. Här ser vi en av anledningarna till varför några av världens största teknikföretag som Microsoft, Apple, Google, IBM, Intel och andra erbjuder forsknings- och utvecklingscenter samt inkubatorer och accelerationsprogram i Israel.

En av de avgörande faktorer som gör att innovativa idéer når marknaden i Israel är det faktum att immaterialrätten ägs av den institution där uppfinnaren arbetar, inte individen själv. Detta hjälper både individen att gå med vinst och idéen att nå marknaden eftersom institutioner oftare har resurserna för att förverkliga en idé.

Och slutligen, Israels unika partnerskap mellan det privata och det offentliga är grundläggande för hightech-sektorns tillväxt. Regeringen avsätter årligen 4,5 procent av BNP till forskning och utveckling vilket är den högsta procentuella investeringen i världen - genomsnittet i OECD är strax över 2 procent.

I början av detta partnerskap lanserade regeringen ett antal innovativa program som satte fart på den lokala hightech-industrin, det mest kända är Yozma-initiativet som utvecklades av Office of the Chief Scientist. Chief Scientist tillhör Israels ekonomiministerium och erbjuder finansiering som kompenserar för riskerna i utvecklingsstadiets tidiga skeende samtidigt som man uppmuntrar utländska investeringar. Detta nya och banbrytande program anges ofta som anledningen till den snabba utvecklingen av Israels riskkapitalindustri och till skapandet av Israels unika inkubatorprogram för startups.

Alla de ovannämnda faktorerna har bidragit till framgången för israeliska startups och har resulterat i många israeliska uppfinningar inklusive den första PC-mikroprocessorn, USB-minnet, modern droppbevattning, direktmeddelanden (ICQ), avsaltning, teknologin att få fram vatten ur luft, en kamera som man kan svälja för att spela in bilder av mag-tarmkanalen och ReWalk, en sorts protes som ligger som ett exteriört skelett som gör det möjligt för förlamade att stå upprätt, gå och gå uppför trappor, liksom många andra uppfinningar.

Sverige och Israel är egentligen ganska lika och jag tror att vi kan lära oss en hel del av varandra, speciellt när det gäller innovation. Båda länderna har en liten befolkning, är exportberoende och rankas ofta bland världen bästa innovationsländer.

Jag känner mig uppmuntrad av det faktum att den förra regeringen valde Israel som ett av 20 länder man särskilt ville främja handelsutbytet med och att den nuvarande regeringen har valt Israel som ett av fyra länder i världen som får tjäna som förebild på innovationsområdet. Statsminister Stefan Löfven har också tagit idéen om innovationskatapulter från Israel och planerar att implementera den i Sverige. Jag hoppas innerligt att vi fortsätter att utöka och fördjupa det ekonomiska samarbetet i framtiden. Ett växande ekonomiskt samarbete mellan våra länder kan endast leda till gott, bättre förståelse, bättre välstånd och fler jobb.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.